Orbán szerint ha van tó, lesz béka is, mégis kifütyülték a stadionban

Forrás: MTI

-

Az MTK új stadionjának átadóján mondott beszédet a miniszterelnök. A szurkolók kifütyülték.


„Az MTK a magyar sport kiemelkedő közössége, egy klub, amely magában foglalja a magyar sport nagyszerűségét és diadalait, megtestesíti fájdalmát és veszteségeit” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök az új Hidegkuti Nándor Stadion megnyitóján azt mondta, magyar sport nélkül nincs modern magyar nemzet, és az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport. Az új stadion avatómérkőzése tisztelgés a magyar labdarúgás egyik nagy sikere előtt – mondta Orbán.

A miniszterelnök első mondatait is hangos fütty fogadta, de igazán a végén zendítettek rá – írja a 444. Két éve, a Fradi új stadionjának átadásakor is kifütyülték a miniszterelnököt.


Miért épülnek stadionok?

A kék-fehérek a portugál Sporting Lisboa csapatával találkoztak az 1964-es KEK-döntőben, s az ünnepélyes átadás után ez a két együttes vívja a stadionban az első meccset. Az 52 évvel ezelőtti döntős párharc első felvonását még a brüsszeli Heysel Stadionban rendezték, a 3-3-as végeredmény miatt viszont megismételt találkozóra volt szükség, ezt aztán Antwerpenben Joao Morais szögletből szerzett góljával 1-0-ra nyerték a portugálok. Ez volt az első alkalom, amikor magyar csapat európai kupadöntőben szerepelt.

„Egy nagy magyar klub ünneplésére jöttünk össze, amely megőrizte és átmentette az utókor számára a zsidó polgári hagyományt, amely nélkül ma szegényebbek lennénk” – mondta a miniszterelnök. Szerinte az MTK az újítások nagymestere, ez végigkísérte egész történetét. „Hiszünk benne, hogy ha van tó, lesz béka is. Ezért épülnek például stadionok és uszodák. Bizonyosak vagyunk abban, hogy az eredmények nem fognak elmaradni, és minden sportágban vissza fogunk kapaszkodni azokra a csúcsokra, amelyeken korábban már jártunk” – mondta Orbán.


Személyes ügy

Az MTK az egyetlen sportegyesület a világon, amely minden olyan olimpiára küldött sportolót, amelyen magyar küldöttség részt vett – mondta Deutsch Tamás klubelnök. „A sport a világ legszemélyesebb ügye. MTK-szurkolónak lenni, a sportot szeretni személyes ügy.


A klub zsidó gyökereit, megalapítása óta élő hagyományait csak mi, MTK-sok tudjuk ápolni

– mondta Deutsch, és köszönetet mondott a tervezőknek, az építőknek, a kormánynak és a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, valamint mindenkinek, aki segítette az új stadion létrejöttét. „Köszönjük a szurkolóknak, hogy az elmúlt két, otthontalan évben is a csapat mellett álltak, és most szeretettel fogadják új otthonukat. A stadion minden MTK-sé, legyen bármilyen sport képviselője. Minket a kék-fehér színek kötnek össze örökre, és ma minden MTK-s együtt örülhet.”

Az ünnepség előtt megkoszorúzták a déli, Salgótarjáni út felőli kapu mögötti emléktáblát, amelyet a klub korábbi játékosának, Fülöp Mártonnak állítottak. A kaput a tavaly novemberben, négy nappal az aréna alapkőletétele előtt elhunyt kapusról nevezték el. Ezt követően az MTK eddigi klublogóit bemutató videó vetítése, majd táncos show következett. Az MTK különböző szakosztályainak sportolói, dolgozói, szurkolói kisfilmben beszéltek arról, mit adott nekik, mit jelent számukra a kék-fehér klub. Az 1964-es finálé még élő résztvevői az akkori KEK-trófea másolata mellett léptek színpadra, majd Hidegkuti Nándorra emlékeztek egy összeállítással, amelyben a stadion névadója mellett Szepesi György, Sándor Károly, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Bödör László, Teodoru Vaszilisz és Kósa György idézte fel többek között az „évszázad mérkőzését”, valamint az Aranycsapat legendás csatára pályafutásának emlékezetes pillanatait.


Ki ellen játszottak?

Az új Hidegkuti Stadionban az első meccsét a Sporting Lisszabon ellen játszotta az MTK. Bár Deutsch klubelnök augusztusban azt mondta, hogy a portugál csapat „szakvezetése többször hangsúlyozta, hogy megtiszteltetésnek veszi a meghívást, és ellenszolgáltatás nélkül lép pályára, ráadásul a legerősebb együttesével”, a Bajnokok Ligája résztvevője lényegében az ificsapatát küldte – írja a 444. A felnőtt keretből két cserevédő és a harmadik számú kapus tartott csak velük.

A barátságos mérkőzés döntetlennel végződött, az eredmény 2:2 lett.