Orbán szerint Európa biztonságot koldul Törökországtól

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

A miniszterelnök a vallettai európai uniós csúcsot értékelve az M1-nek azt mondta: az egykor büszke Európa „biztonságot koldul", ahelyett, hogy saját erőből védené meg határait. Magyarországnak el kell utasítania, hogy Törökországból egymillió migránst hozzanak be Európába – tette hozzá.


A kormányfő azt mondta, a helyzet egyre inkább aggasztónak tűnik: miközben migránsok öt-, hat-, vagy akár tízezrei érkeznek naponta az Európai Unió területére mindenfajta ellenőrzés nélkül, folytatódik a „sehova sem vezető tanácskozások sorozata".


Európa nemcsak nem került közelebb a megoldáshoz, hanem „veszélyes vizekre is sodródunk", mert a csúcstalálkozó egyetlen „közfelkiáltásos határozata" - mivel formális döntést nem hoztak - az volt, hogy Törökországgal mint stratégiai partnerrel mindenképpen tárgyalni fognak – fogalmazott. Mint mondta, ezt elvileg helyesnek, de ebben a formában stratégiailag elhibázottnak tartja, mert szerinte nem szabad Európának abba a helyzetbe kerülnie - és ha már belekerült, nem szabad bevallania -, hogy saját erőből nem tud megoldani egy kérdést, és egy harmadik féltől reméli biztonságának garantálását.

„Úgy tűnik, hogy Európa föladta azt a tervét, álmát, kötelességét, hogy képes legyen saját határait saját erőből megvédeni, és helyette a törökökkel folytatott diplomáciai tárgyalásoktól reméli a (...) védelmet" - mondta. A miniszterelnök szerint az egykor büszke Európa koldusszerepre kényszerül: ahelyett, hogy saját erejét fejlesztené, biztonságot koldul valaki mástól. Ő személy szerint azt javasolta, hogy ne ezt tegyék, hanem a magyar álláspont az volt, hogy csak akkor üljenek le a törökökkel tárgyalni, ha képesek saját erőből egy „tartható védelmi vonalat kiépíteni".

Ha ez nem Görögország déli határa lenne - fűzte hozzá -, akkor északabbra kell kiépíteni egy ilyen vonalat, hogy világos legyen, „szívesen működünk együtt a törökökkel, mert úgy többre jutnánk mindketten", de nem létszükséglet a megállapodás, mert saját erőből is meg tudják védeni országaikat. Hangsúlyozta: ezt elmulasztotta Európa, nem fogadta el a magyar javaslatot.

A kormányfő arról is beszélt, hogy bár „erről soha senki nem döntött, senki nem hagyta jóvá", mégis kezd körvonalazódni annak terve, hogy Törökországból Európába egymillió migránst szállítsanak át, és osszanak szét. Magyarországnak ezt el kell utasítania - mondta.
Hozzátette: lehetetlen, hogy behozzanak egymillió embert Törökországból Európába, és akik behozták, szétosszák őket azok között, akik nem szavazták meg ezt a döntést.