Orbán elmondta, mi lesz a kormány alkotmánymódosítási javaslatában

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

November közepétől lenne hatályos az alkotmány legújabb módosítása - mondta a Fidesz frakcióvezetője. A Jobbik elmenne az ötpárti egyeztetésre.


Azzal, hogy az október 2-ai népszavazáson 98 százalék voksolt nemmel a kényszerletelepítésre, létrejött egy új, pártok felett álló egység Magyarországon, amely nemzeti ügynek tekinti a szuverenitás megvédését - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az alaptörvényt négy ponton módosítanák. Ezek között szerepel az is, hogy tilos a csoportos betelepítés Magyarországra, az csak egyéni kérelmek alapján történhet. A kabinet a módosítást szerdai ülésén tekinti át.


A változás

A szerda kormányülésig még változhat a szöveg, de az Origo információja szerint a 14. cikkely második bekezdése így módosulna:

A szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az OGY által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés.


Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjai által támogatott kezdeményezéseket október 10-ig kell beterjesztenie a kabinetnek a Ház elé, arról 17-én tárgyalhat a parlament és november 8-án szavazhatnak is, így támogatása esetén november közepétől válhat hatályossá.


Kósa szerint az MSZP elutasította a népszavazást, de azt mondta (ahogy a Jobbik is), hogy egy kvótaellenes törvényt támogatnának. A frakcióvezető szerint ha abból indulnak ki, amit az ellenzék mondott, meg kell lennie a kétharmadnak.


A már elfogadott menekültkvótát már nem lehet felülírni. Semmilyen jogszabálymódosítás nem visszamenő hatályú, az alaptörvény-módosítás sem - mondta Orbán. Magyarország bíróságon megtámadta az 1200 migráns betelepítését előíró jogszabályt. Ha a bíróság nem Magyarországnak ad igazat, akkor azt el kell fogadni.

A népszavazás arról szólt, és az alaptörvény módosítása arról szól, hogy a jövőben ne legyen kötelező menekültkvóta.


A Jobbik már benyújtott egy alaptörvénymódosítást hasonló szöveggel. Orbán szerint nem gondolkodtak azon, hogy azt elfogadják - írja az Origo. A kormányfő szerint a cél az, hogy a választók akaratát megjelenítsék az alaptörvényben.


Kósa szerint a frakció nem hajlandó olyan módosítást támogatni, ami veszélyezteti Magyarország uniós tagságát. A mostani javaslat ilyen, ellenben a Jobbik javaslata kivezette volna Magyarországot az EU-ból. A frakció elkötelezett az uniós tagság mellett.


Egyeztetés, legitimitás

Fél éves időhúzás és 15 milliárd forint közpénz árán, egy kudarcba fulladt, érvénytelen népszavazás után Orbán Viktor is rájött, hogy kezdettől fogva a Jobbiknak volt igaza, és most ő maga indítványozza korábbi javaslatunkat - írja közleményében a Jobbik. A nemzeti ügyekben elkötelezett pártként részt vesznek a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen, és "Magyarország biztonsága érdekében készek támogatni egy, a Jobbikéval megegyező tartalmú Alaptörvény-módosítást".

A párt visszautasítja Kósa szavait, mert szerintük soha nem nyújtottak be sem visszamenőleges hatályú javaslatot, sem olyat, amely az Európai Unióból való kilépésünket jelentette volna.

Nem legitim az alaptörvény megváltoztatása a választók többségének felhatalmazása nélkül - írta közleményében az MSZP. A párt szerint “Orbán Viktor és a Fidesz egy érvénytelen népszavazás alapján nem hozhat olyan döntést, amely csaknem 10 millió ember jövőjét befolyásolja. Ehhez sem Orbán, sem pedig a Fidesz nem kapta meg a választók többségének felhatalmazását!” - írták a szocialisták.


A DK nem vesz részt

A kormányfő bejelentése “tovább mélyíti Magyarország politikai, jogi és erkölcsi válságát. Az érvénytelen és eredménytelen népszavazás üzenete egyértelmű: a magyarok nem adtak Orbánnak felhatalmazást semmiféle jogalkotásra. Ezért aki részt vesz az alaptörvény módosításában, az szembemegy a népakarattal és megcsúfolja a népszavazás intézményét” - írja közleményében a DK. Gyurcsány Ferenc pártja nem vesz részt sem az alaptörvény módosításának egyeztetésén, sem annak vitájában, sem a parlamenti szavazáson és erre szólítja a többi ellenzéki pártot is.

Ha Orbán alaptörvényt módosító javaslata veszélybe sodorja Magyarország uniós tagságát, akkor "utcára hívjuk a demokratákat, így helyezve nyomást a nemzeti érdekeket eláruló kormányra". Ha Orbán a Jobbik számára is elfogadhatatlan alaptörvény-módosító javaslatot tenne, “azt a DK úgy értékeli, hogy a kormányozni képtelen és az országot tönkre tevő Fidesz fondorlatos módon előrehozott választásra játszik” - írja a DK.