Orbán szerint az európai életforma van veszélyben

Fotó: MTI/Európai Tanács / Zucchi Enzo

-

A kormányfő szerint a jelenlegi bevándorlási hullámmal veszélybe került az európai életforma, amelyet meg kell védeni, márpedig Európát csak akkor lehet megtartani olyannak, amilyen, ha nem engedünk be mindenkit. Hétfő este már jelentek meg részletek az interjúból, a teljes beszélgetést éjfél előtt adta le a TV2.


Orbán Viktor erről a TV2-nek adott interjúban a német és az osztrák határellenőrzés visszaállítására reagálva azt mondta, „lehetne viccelődni, hogy olyasmit tesznek az osztrákok, amiért ezt megelőzően folyamatosan bírálták Magyarországot, de most ennek nincs itt az ideje”.


Szerinte egyébként a nép kényszerítette ki a kormányzati álláspontok gyors megváltozását Nyugat-Európában. Európa földje mégiscsak egy demokrácia, „itt nem lehet szembemenni az emberek akaratával” hosszú ideig és érvek nélkül – kommentálta a történteket.

Nyugat- és Közép-Európában is úgy érzik az emberek, hogy az életformájuk van veszélyben, ott ugyanis, ahol az iszlám térségéből érkezett nagy számú közösség él, párhuzamos társadalmak jönnek létre, az utánpótlás pedig korlátlan – fejtette ki, azzal folytatva, hogy ez előrevetít egy olyan Európát, „ahol a mi életformánk kisebbségbe fog szorulni”. „Úgyhogy igazából az életformánkat védjük.”

Hangsúlyozta, hogy Magyarországon hotspot, menekülttábor, elosztóhely, gyűjtőhely nem jöhet létre, erről szó sem lehet. Ha már valahol menekülttábort akarnak létrehozni az EU területén, annak Görögországban kell lennie.

A miniszterelnök az interjúban valószínűsítette, hogy a keddi kormányülésen kihirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. „Ha fogad, akkor inkább az igenre fogadjon.”

A keddtől hatályos új magyar szabályok közül kiemelte: a határzár illegális átlépése bűncselekménynek minősül, amiért börtön, illetve kitiltás jár. A határon táblák jelzik majd, hogy ha valaki törvénytisztelő módon akar belépni Magyarországra, merre menjen az ügyintézési pontokhoz.

„A határt nem légmentesen zárjuk le, hanem egész egyszerűen kikényszerítjük azokat a törvényeket, amelyek egyébként eddig is hatályban voltak.”

Ha valaki azt mondja magáról, hogy menekült, a magyar hatóságok meg fogják kérdezni tőle, hogy Szerbiában adott-e be menedékkérelmet. Ha nem, miután Szerbia biztonságos ország, elutasítják a kérelmét. Orbán Viktor arra számít, sok kérelmet utasítanak majd el, mert az a tapasztalat, hogy a Magyarországra érkezők általában nem adnak be menedékkérelmet Szerbiában.

Arról is beszélt, hogy a most érkező bevándorlók nagy része nem menekült. A háború sújtotta országból érkezőkről úgy fogalmazott: joguk van arra, hogy biztonságos helyen éljenek, és hogy visszatérjenek majd a szülőföldjükre. Utóbbit leginkább akkor tudják megtenni, ha a környéken maradnak, ezért kell támogatni Jordániát, Libanont és például Törökországot.


Ezek az emberek, akik itt átrontanak, átcsörtetnek Magyarországon, Ausztriában sem állnak meg. Ezek az emberek nem a biztonságukért jönnek, nem az életükért futnak. Akinek nem jó a szerb, a magyar és az osztrák életszínvonal sem, az nem a biztonságot tartja szem előtt, hanem az életszínvonalat: német életet akar élni.

Szerinte „senki sem kérheti tőlünk, hogy azt, amiért megdolgoztunk, egyébként már bajban, életveszélyben nem lévő emberekkel osszuk meg”. A segítséget joggal várják el, de ez nem azonos azzal, hogy „idejövök, és megpróbálok elvenni az európaiaktól valamit, amiért azok megdolgoztak” – mondta.


Jó lenne, ha gyakrabban lehetne hallani a bevándorlóktól a kérem és a köszönöm kifejezéseket a jár nekem, követelem helyett.

A bevándorlásra sok tízezer ember kapcsolódott rá, és jutott pénzszerzési lehetőséghez, Magyarországon a Soros Alapítvány által támogatott civil szervezetek tekintélyes része is „bevetette magát” – mondta Orbán Viktor.

A magyar honvédség bevetéséről azt mondta, ellenzéki támogatás híján két hetet vesztettek.

Hende Csaba távozását a honvédelmi miniszteri posztról a kormányfő úgy kommentálta: rossz magyar szokás, hogy ha egy magyarnak azt mondják, a határidő 30 nap, akkor a 30. napon fog végezni. Ám „amikor az életünkért futunk, akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha lehetséges korábban is” – mondta a miniszterelnök, aki szerint ilyen értelemben Hende Csabát nem terheli felelősség, mert határidőre teljesítette volna a munkát, de ő gyorsabb haladást szeretett volna.

Orbán Viktor szerint eddig mintegy 30 milliárd forintba került Magyarországnak az illegális bevándorlás, és „nagyjából még ennyi költségünk lesz a hátralévő időszakban”. Az EU azonban csak néhány millió eurót adott, „tehát köszönőviszonyban sincs egymással a két szám”.

A kerítéssel kapcsolatos bírálatokra válaszul a miniszterelnök azt mondta:


míg a vasfüggönyt azért építették, hogy elvegyék a szabadságunkat, addig amit most építünk, azt a saját életformánk és szabadságunk megvédése érdekében építjük.

Az őt ért bírálatokkal kapcsolatban megjegyezte, bár senkinek sem esik jól, ha lehordják, de ő nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az ízléstelen támadások hatása alá kerüljön, mert akkor nem tudna higgadt fejjel dönteni.