Orbán szerint az EU végre elkezdte őt másolni

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Brüsszel először fogadta el azt a magyar megközelítést, hogy a migránsokat meg kell állítani. Erről Orbán Viktor beszélt, amikor az Országgyűlésben értékelte a múlt heti EU-csúcsot. Politikai diszlexiával vádolta az ellenzéki képviselőket, akik szerint az uniós záródokumentum aláírásával a miniszterelnök kiállt a migránskvóták mellett.


Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalásában értékelte a múlt heti uniós csúcsot. A miniszterelnök szerint a migránskérdésben Brüsszel először fogadta el a magyar megközelítést. Először mondták ki, hogy a migránsokat meg kell állítani, a külső határokat meg kell védeni. Ezek a kérdések eddig másodlagosak voltak. Valójában azokat az elveket fogadták el, amelyeket a magyar kormány eddig is képviselt – mondta.

A kormányfő szerint ennek ellenére vannak rossz hírek is. A menekültkérdésről szóló, március eleji uniós csúcson a kötelező betelepítési kvótát „le akarják gyömöszölni” a közép-kelet európai tagállamok torkán. Ennek megakadályozása lesz a következő hetek tétje – mondta. A kormány ezt a szerdai ülésen értékel, akkor döntenek arról, hogyan és miképp verjék ezt vissza.


Politikai diszlexia

A miniszterelnök reagált az ellenzéki kritikákra is. A DK és a Jobbik hétvégén azért bírálta Orbán Viktort, mert a miniszterelnök is jóváhagyta az uniós csúcs záródokumentumát. A szövegben utalnak a kormány által keményen bírált menekültelosztási kvótára is.

„A politikai diszlexiával nem tudok mit kezdeni, a zárónyilatkozatot is el kell olvasni” – felelte a kormányfő. Szerinte a mostani zárónyilatkozat visszautal a tavaly decemberire, ott jelentették be, hogy perre mennek a szlovákokkal együtt a kvóták miatt. „Próbálják megérteni, hogy mi van oda leírva” – kérte az ellenzéki pártokat.

Hosszasan beszélt a britek követeléseiről. Orbán szerint a britek azt indítványozták, hogy reformálják meg az EU-t. Ezt követően tartanak népszavazást arról, hogy a megreformált EU-nak a tagjai maradnak-e. A maratoni tárgyaláson a britek reformjavaslatait elfogadták. Eszerint versenyképesebb EU-ra van szükség, kevesebb uniós bürokrácia kell, a nemzeti parlamentek szerepét meg kell növelni. Ezekkel a brit reformokkal távolabb kerültünk az európai egyesült államoktól – mondta.


Orbán örül, ha maradnak a britek

A miniszterelnök szerint történelmileg ezért ezek voltak a fontosabb reformok, de sokkal nagyobb érdeklődést váltottak ki a brit szociális juttatásokról szóló tárgyalások, mondta. Itt a magyar érdekeket kellett megvédeni, ami V4-ek közös fellépése miatt sikerült. Így a szabad munkavállalás joga továbbra is kiterjed az egész EU területére. Sikerült megvédeni azt is, hogy ha valaki Nagy-Britanniában dolgozik, és járulékot fizet, akkor továbbra is járnak neki a szociális juttatások.

Az igazi vita azokról a juttatásokról folyt, amelyek a nem Nagy-Britanniában élő hozzátartozónak járnak. Orbán szerint ezeket sem sikerült elvenni, ezeket csak megfelelő indoklással fel lehet függeszteni. Itt a megállapodás az lett, hogy ha a szülők Nagy-Britanniában dolgoznak, de a gyerekük nem ott él, akkor a gyerektámogatás összegét annak az országnak a számaihoz kell igazítani, ahol a gyerek tartózkodik. )Ez fair megállapodás” – mondta Orbán.

Nagy-Britannia így akár hét éven át is korlátozhatja az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. Aki most Nagy-Britanniában kap ilyet egy Magyarországon élő gyermek után, annak mindenképpen csökkenésre kell számítania. Bár Orbán a beszédében nem említette, de nem sikerült átverni a V4-ek azon követelését, hogy ez a lehetőség ne jelentsen precedenst. Ezt a megegyezés szerint valamennyi tagország kezdeményezheti.

Orbán szerint most az Egyesült Királyság polgárain a sor, hogy a népszavazáson döntsenek, maradnak-e a megreformált EU-ban. A kormány örülne, ha Magyarország egy közösségben maradna a britekkel. „A mi érdekünk, hogy a britek maradjanak” – mondta a miniszterelnök.