Orbán szerint az EU-ban mindenkinek magáról kell gondoskodnia

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Európát csak akkor lehet rendbe tenni, ha minden nép gondoskodik saját hazájának biztonságáról és jólétéről – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Rómában, miután az európai uniós tagországok és az uniós központi intézmények vezetői aláírták az EU közös jövőjéről szóló nyilatkozatot.


A nagy kihívásokra csak saját magunktól remélhetünk megoldást, az alapvető munkákat mindenkinek otthon kell elvégeznie – szögezte le a kormányfő nyilatkozatában.

„Ha biztonságos Magyarországot akarunk, csak magunkra számíthatunk, nekünk kell biztonságossá tenni” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: „Ha azt akarjuk, hogy gazdaságilag fejlődjünk, nekünk kell többet és jól dolgoznunk, versenyképesnek lennünk.” A gazdaság építéséhez is mindenkire szükség van, mindenkinek jut munka – emelte ki a kormányfő. Mindezeket „nem fogják helyettünk elvégezni, nem változtat rajta semmilyen ünnepi deklaráció” – ismételte meg.

A római nyilatkozat az Európai Unió elődszervezeteit alapító szerződések megkötésének hatvanadik évfordulójához időzítve született, és egyedül Nagy-Britannia nem írta alá, amelynek miniszterelnöke várhatóan napokon belül elindítja az unió elhagyását célzó folyamatot.