Orbán: Szeptember 15. után lesz érdemi változás

Fotó: MTI / Varga György

-

Orbán Viktor Kötcséről értékelte a helyzetet a sajtónak.


A miniszterelnök köszönetet mondott a rendőröknek, és bejelentette, hogy a hét elején találkozni fog az osztrák kancellárral, akivel nyilvánvalóan fennáll a véleménykülönbség, szerinte ugyanis a határok megvédése nélkül semmilyen közös európai intézkedésnek nincs értelme.

Orbán újra kifejtette, miért értelmetlen szerinte a kvótarendszerről szóló javaslat, és kijelentette, hogy a következő hetekben minden eszközt a határőrizet megerősítésére kell fordítani. Ehhez a parlament támogatására is szükség lesz, engedjék, hogy bevessük a hadsereget a határvédelemre, és hogy további jogosítványokat kapjon a kormány a helyzet kezelésére, üzente a kormányfő.

Mint mondta, a már elfogadott törvénycsomag csak szeptember 15-én lép életbe, így addig nem tudnak mit tenni, hiszen az illegális határátlépés egyelőre szabálysértésnek minősül, amin az újságírók akár még viccelődhetnek is, milyen enyhe szankciókkal jár.

Hozzátette, ő is együtt érez a migránsokkal, de mostanra egyértelművé vált, hogy sokan nem a háború elől menekülnek, hanem azért jönnek, mert „úgy szeretnének élni, mint mi, de ez lehetetlen, mert abba Európa tönkremegy."

Szerinte sok európai vezetőt az érzelmei vezérelnek, és nem merik kimondani az igazságot. Úgy látja, Európa alábecsüli a menekültproblémát, mert itt nem 150 vagy akár 500 ezer menekültről van szó, akiket „majd kvóták alapján szétosztogatunk, hanem tízmilliók jöhetnek,


a menekültek utánpótlása kimeríthetetlen.

Szombaton a menekültek újabb tömege indult el gyalog Ausztria felé, de a rendőrök ezúttal nem engedték fel őket a sztrádára, ezért az 1-es úton vonulnak. Élő tudósításunkat itt követheti.