Orbán sürgetné az ukránok uniós csatlakozását

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY / AFP / SERGEI SUPINSKY

-

Szombaton beiktatták az új ukrán elnököt, Petro Porosenkót. Orbán Viktor jelen volt az eskütételen, és a kárpátaljai magyarok helyzetéről is tárgyalt a vezetővel.


Orbán szerint „nemzeti érdekünk, hogy az összes szomszédunk az EU tagja legyen”. A miniszterelnök emlékeztetett, hogy Magyarország korábban pártolta Horvátország, most Szerbia csatlakozását. A beszámolója szerint „megnyugtató és biztató tájékoztatást kapott az új ukrán államfőtől az országban élő magyar kisebbség jogainak elismerése és tiszteletben tartása tekintetében”. Szóba került, hogy az ukrajnai magyarság nagy többségben támogatta Petro Porosenko elnökségét a május végi államfőválasztáson. Orbán szombaton a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével, Brenzovics Lászlóval is tárgyalt. Itt is beszéltek arról, hogy az ukrajnai magyarok támogatták Porosenkót. A politikusok egyetértettek: béke kell az országban. „A jelenlegi ukrajnai helyzetből a kiutat egy európai demokratikus ukrán állam jelenti, amely tiszteletben tartja a területén élő nemzeti kisebbségek jogait” - mondta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan.


-


Gáz, határ, Sztálingrád, eskütétel, lövések

Putyin lépései

Pénteken Vlagyimir Putyin arról beszélt, kevesebb gáz járhat Európának, ha Ukrajnát fordított irányú szállításokkal fogják ellátni, és szóba került azt a terv is, hogy a ma Volgográdnak nevezett város ismét Sztálingrád legyen. Putyin az orosz–ukrán határ őrizetének megerősítésére is utasítást adott (indoka az, hogy ezzel az illegális határátlépéseket szorítják vissza), tehát az elvonulás után az oroszok visszatérnek az ukrán határokhoz.

Porosenko lépései

Az új ukrán elnök beiktatására az egész világ figyelt. Többek között büntetlenséget ígért azoknak a szakadároknak, akik leteszik a fegyvert, és nem öltek korábban – terroristákkal viszont nem kíván tárgyalni. Porosenko azt mondta, Krím annektálása törvénytelen volt – és erről Putyinnal is beszélt. Kilátásba helyezte a mihamarabbi uniós csatlakozást is. Közben a kelet-ukrajnai harcok folytatódtak, szombat délelőtt az ukrán fegyveresek Szlovjanszkot és a környező településeket lőtték.