Orbán: Soros és a liberálisok a demokrácia ellenségei

Fotó: Mudra László

-

Lázadás, Brüsszel, Soros György – ezek voltak Orbán Viktor miniszterelnök 19. évértékelőjének vezérmotívumai. Marad a konfrontatív politika.


Történelmi ívű áttekintéssel kezdte a kormányfő az idei évértékelőjét – ám ebben sem tért el a korábbi hetekben, hónapokban hangoztatott fogalmi készlettől. Míg korábban a 2017-es esztendőre vonatkoztatta a „lázadás éve” kifejezést, ezúttal már a tavalyira is érvényesnek látta. A britek kilépése az EU-ból, valamint Donald Trump megválasztása amerikai elnöknek Orbán interpretációjában maga a lázadás, amelynek során a nép visszaszerezte a liberális pénzügyi és médiaelit illegitim hatalmát. A kormányfő szerint eddig nemzetközi szervezetek és helyi irodáik hoztak döntéseket a politika helyett – ám ezzel szemben fellázadt a nép. Megjegyezte: a jogvédő szervezetek, összefogva az embercsempészekkel és az európai politikai vezetőkkel, ki akarják cserélni „az európai élet altalaját” az általuk irányított migránsok százezreivel.

Orbán szerint a magyar társadalom már 2010-ben fellázadt ez ellen, és két év alatt megalkotta a „magyar modellt”, a NER-t. Saját, 7 évnyi kormányzásával kapcsolatban hosszan sorolta az elért eredményeket, így megemlítette a gazdaság négy éve töretlen fejlődését, 700 ezer új munkahely létrejöttét, az ingyen étkeztetést és tankönyvellátást, a béremeléseket. Orbán Viktor azt is elmondta: az ország számára a legfontosabb a politikai stabilitás, ami csak akkor biztosított, ha ő kormányoz, ezért ennek megtartásában „nincs pardon”.

Egyetlen önkritikus mondatában közölte: a népességpolitikában az áttörés még várat magára.

Az idei év fő kihívásai között említette az Európai Bizottság terveit. Szerinte ugyanis „Brüsszel” meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést – az energiaunió létrehozásával –, megtámadja a munkahelyteremtési támogatások rendszerét, valamint fel akarja számolni a nemzeti kormányok adópolitikai önállóságát, és nem akarja megengedni az idegenrendészeti őrizet újbóli bevezetését. Emellett a magyar nemzeti szuverenitást a legjobban Soros György veszélyezteti, akinek emberei „titokban, külföldi pénzekből akarják befolyásolni a magyar politikát”. Ezt természetesen – Orbán szerint – nem engedhetjük.