Orbán: sikerült megerősíteni a magyar-kínai együttműködést

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Közép-Európa országai közül Magyarország szállítja a legtöbb árut Kínába, és ide érkezik a legtöbb kínai beruházás.


Az eddig kialakított kínai-magyar együttműködést minden tekintetben sikerült megerősíteni – mondta Orbán Viktor a Li Ko-Csiang kínai kormányfővel folytatott tárgyalás után. A kormányfő azt mondta: minden európai ország szeretne részt venni Kína hatalmas fejlődésében.

"Magyarország startpozíciói jók, a közép-európai térségben a mi versenypozícióink kínai összefüggésben kifejezetten erősek" – mondta Orbán, aki szerint Közép-Európa országai közül Magyarország szállítja a legtöbb árut Kínába, és ide érkezik a legtöbb kínai beruházás.

A kínai miniszterelnök szerint Kína és Magyarország együttműködése kölcsönösen előnyös fejlődési lehetőségeket jelent a két országnak. Li Ko-Csiang szerint az elmúlt években jó irányba mozdult el a két ország együttműködése, és Kína azt szeretné, ha Magyarország még fontosabb célpontja lenne a kínai befektetőknek.

A 16 közép-kelet-európai ország és Kína csúcstalálkozójára Budapestre érkezett kínai miniszterelnök szerint Kína és a közép-kelet-európai országok együttműködése rendkívül jó és megfelel a globalizáció trendjeinek, régiók közötti együttműködés ez, amely összeköti Európát és Ázsiát.