Orbán: Semmit nem erőltettek Magyarországra

Fotó: MTI/EPA / Olivier Hoslet

-

A kormányfő az EU-csúccsal kapcsolatban nyilatkozott Brüsszelben.


Az illegális bevándorlás témakörében tárgyaló uniós állam- és kormányfők csütörtökön Brüsszelben tartandó megbeszélésével kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: biztos abban, hogy a csütörtöki tárgyalásokon sem sikerül olyasmit ráerőltetni Magyarországra, amit nem tudna vagy nem akarna elfogadni.

„Azzal leszek elégedett, ha tudjuk tartani a védelmi vonalainkat” – nyilatkozta Orbán Viktor magyar újságírók előtt, hozzátéve: sikerült elhárítani azokat a kísérleteket, amelyek a kötelező betelepítési kvótákat Magyarországra erőltetnék.

A csúcsra érkező magyar miniszterelnök azt is mondta, hogy két olyan határt fektetett le London reformköveteléseivel kapcsolatban a magyar kormány, amelyet az európai uniós csúcson nem szabad átlépni: az egyik, hogy a személyek szabad mozgása nem szenvedhet csorbát, a másik, hogy nem születhet precedens.

Mindenképpen meg kell védeni azt a jogot, hogy „ha akarunk, akkor mehessünk akár turistaként, családlátogatásra, akár dolgozni” – fogalmazott a miniszterelnök.

A másik feltétel, amelyet Magyarország rögzíteni szeretne, hogy a briteknek adott szabályozási lehetőségek más uniós országok számára ne váljanak elérhetővé. Orbán Viktor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar álláspontok a kétnapos uniós csúcs vitáiban tarthatóak leszek.