Orbán saját magát dicsérte a terrorizmus ügyében

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Szerinte ő és a kormány olyan helyes lépéseket tett meg, amelyeket nem hoztak meg mindenhol Európában.


A miniszterelnök a péntek esti párizsi merényletekkel kapcsolatban az M1-nek adott interjújában kijelentette: a kormánynak folytatnia kell, meg kell erősítenie az eddigi politikáját, de az irány, valamint az együttműködés a kormányzat, a politika és a szakmai szervezetek között eddig is rendben volt.


Orbán Viktor elmondta: amikor a biztonságért felelős szakmai szervezetektől megérkeztek a jelzések a kormányhoz, „a mi fejünkben rögtön megszólalt egy vészcsengő, máshol ez nem így történt”. Magyarország mind a maga, a saját polgárai, mind Európa, az európai polgárok védelmében is mindent megtett, ami lehetséges, sőt még valamivel többet is, mert még az országhatárokon túlra is küld rendőri és határőrizeti egységeket – emlékeztetett.

A kormányfő kifejtette: az ország terrorfenyegetettségét illetően


újabb információra nincsen szükség, mert a valóságos élet minden várakozásunkat fölül- vagy alulmúlta

Az Európába tartó migrációs hullámmal kapcsolatban kifejtette: beszállítottak Európába több százezer olyan embert, akiről nem tudjuk, hogy kicsoda, nem tudjuk, pontosan honnan jött, mit akar, és nyilvánvalóan közülük néhányan „arra használják ezt a hatalmas migránsáradatot, hogy terroristaként jussanak be Európába”, ezért a veszély folyamatos és közvetlen. A kerítésépítés mellett is fontos biztonsági érvek szóltak – hangsúlyozta. Majd hozzátette: megpróbálta folyamatosan beépíteni a magyar politikába a magyar titkosszolgálatok, a terrorelhárítás és a rendőri szakemberek tudását, de ez nem mindenhol történt így Európában.


A magyarok tudják, hogy a bevándorlás nem jó

A miniszterelnök kérdésre válaszolva azt mondta, „törvényekhez érdemes hozzányúlni”, mert adatkezelési problémák vannak, de ezekről most még korai beszélni, „hagyjuk, hogy szerdán a kormány megoldja ezeket a problémákat”.


Közölte: nem először fordul elő Európában, hogy egy gondolat hatalmába keríti a politikai döntéshozókat, és a biztonság, a bűnözés szempontjai, a veszélyek „valahogy kiiktatódnak”.


Most is egy téves ösvényen járunk,

még mindig az a meghatározó vélemény Brüsszelben és néhány nagy EU-tagállamban, hogy a bevándorlás összességében jó, és amit most tesz Európa, az helyes és hasznos – fogalmazott. Hozzátette: holott nyilvánvaló, például a magyaroknak, hogy ez nem így van.

A kormányfő kifejtette: most többen megpróbálják meggyőzni az embereket, hogy semmilyen összefüggés nincs a bevándorlás és a terrorizmus között, és „rendkívül lehangoló ezt látni”. Az egész európai politikai vezetésnek fordulatot kell végrehajtania – jegyezte meg. Arra is kitért, hogy ahol sok a bevándorló, megnövekszik a bűncselekmények száma, a közbiztonság romlik, az élet egyre nehezebben élhető. Erről az európai elit nem hajlandó beszélni, pedig kell beszélni erről a társadalmi jelenségről.


Dublin halott, de Schengent meg kell védeni

Az EU-nak ki kell kényszerítenie, hogy Görögország megvédje a határait, ahogyan azt a schengeni szerződés aláírásával vállalta – mondta Orbán. Ha Görögország erre nem képes, ki kell jelölni „egy második védelmi vonalat”, ahol ellenőrzik a belépőket – fűzte hozzá.


A miniszterelnök szerint a dublini szerződés „halott”, de a schengeni megállapodást nem rostálná ki, azt meg kell tartani és védeni, e nélkül ugyanis nincs szabad mozgás és munkavállalás Európában. Viszont csak azok lehetnek részesei e szerződésnek, akik be is tartják – jelentette ki.

Úgy vélte, „elviselhetetlenül megnőtt a távolság” az európaiak elvárásai, gondolkodásmódja és az európai vezetők politikája között, senki nem hatalmazta fel őket arra, hogy ellenőrizetlenül beengedjenek százezreket. Idő kérdése, és az emberek „magukhoz fogják hajlítani Európa választott vezetőit” – mondta.


Ezzel szemben a V4

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország nem akar passzív szereplője és szemlélője lenni az európai politikának, folyamatosan tesz javaslatokat. A visegrádi országokkal nagyon intenzív egyeztetések zajlanak, Közép-Európa „egészséges, jó életösztönök alapján működő” régió, alakul egy közép-európai politikai kultúra és az azt megtestesítő rendszeres, közös fellépés Európában – mondta.


A kulcsállam e kérdésben Németország, amely egyetlen mondattal véget vethetne a menekültáradatnak – hangsúlyozta.

A kormány kvótarendszer elleni álláspontjáról elmondta: az nem lehet, hogy a magyarok „terrorveszélyt vállaljanak át” más országokból azzal, hogy azonosítatlan embereket beengedjenek Magyarországra.

A kormányfő közölte: egyelőre nincs új időpontja az elmaradt Fidesz-kongresszusnak, de kedden-szerdán már lesz. Lapunk úgy értesült, hogy a Fidesz-kongresszus Mikulás napján, december 6-án lesz.

Orbán Viktor ma a parlamentben is felszólalt, amiről itt olvashat. A kormányfői felszólalás után a pártok kaptak szót, Kósa Lajos beszédét itt, Vona Gáborét itt, Tóbiás Józsefét itt olvashatja.