Orbán rosszul tudja, hol lehet érdeklődni Habonyról

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A kormányfő az újságírókat a népesség-nyilvántartóba küldte, hiába.


  • Szerepel-e bármilyen, Önök által vezetett nyilvántartásban Habony Árpád nevű magyar állampolgár?
  • Milyen személyes, nyilvános adatait vezetik, s melyek ezek közül a megismerhetőek?
  • Van-e például bejelentett munkahelye?
  • Egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezik-e?
  • Fizet-e Magyarországon nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítási járulékot?
  • Gépjárművel rendelkezik-e, s ha igen, milyennel?
  • Ingatlannal rendelkezik-e, s ha igen, hol és milyen típusúval?


Ezek voltak a Népszava kérdései, és hasonlókat tett fel az Origo is, de egyik lap sem kapott választ a népesség-nyilvántartótól, pontosabban az akként is működő Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEKKH). Azért fordultak oda, mert Orbán Viktor Miskolcon ezt ajánlotta az újságíróknak, akik arról faggatták, milyen minőségben ad tanácsokat a kormányzatnak Habony Árpád. A miniszterelnök annyi konkrétumot azért közölt, hogy Habony semmilyen fizetési listán nincs rajta. Azt a kabinet, illetve a kormánypárt sem tagadja, hogy Habony ad, de legalábbis adott tanácsokat nekik, 2012-ben a Fidesz honlapja is miniszterelnöki tanácsadóként említett.

Az állampolgárok személyes adataira vonatkozó törvények rögzítik, írta válaszul a Népszavának és az Origónak, „hogy - a felhasználás céljának és jogalapjának igazolása esetén – kinek és milyen feltételekkel és korlátok között lehetséges a nyilvántartásokból adatot szolgáltatni.” A hivatal jogértelmezése szerint


a sajtó nem tartozik azon szervezetek közé, amelyek az említett nyilvántartásokból jogszerűen személyes adatot igényelhetnek.

A KEKKH szerint „a közhiteles és nyilvános nyilvántartásokban szereplő adatokhoz kérelemre bárki hozzáférhet” ugyan, ám „a hozzáférés általában az érintett személy kérelmére indul”. Vagyis ha Habony Árpád kérne ki magáról adatokat a hivataltól, neki biztosan kiadnák, aztán a sajtónak tőle kellene elkérnie – számol be benyújtott kérdéseinek hányatott sorsáról az Origo.