Orbán Pozsonyban: az EU nem Brüsszelben van

Fotó: MTI/EPA / Jakub Gavlak

-

A magyar kormányfő szerint a a kötelező betelepítési kvótákat le kell venni az EU napirendjéről. Fico szerint a kvóták ügye már halott.


Orbán Viktor Brüsszel helyett pénteken Pozsonyba utazott, miután nem jött össze találkozója Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Szlovákia miniszterelnökét tájékoztatta a kvótareferendumról, illetve az alaptörvény módosításának tervéről.

Az EU soros elnökségét tölti be jelenleg Szlovákia, emiatt találkozott Robert Ficóval.

Orbán most azt jött elmondani szlovák partnerének, hogy az alkotmánymódosítás


az európai jogrendszer keretén belül marad.

Orbán Viktor szerint mivel a népszavazásnak a jelen körülmények között nincs közjogi következménye, erről most a parlamentnek kell gondoskodnia, és ahhoz, hogy azt a kérdést, kivel élünk együtt, csak a magyar Országgyűlés dönthesse el, alkotmányt kell módosítani.
A kormányfő a szlovák sikertörténetet dicsérte, a látható fejlődést. Szerinte a szlovák és a magyar emberek is megdolgoztak a sikerekért,de a kötelező betelepítési kvótarendszer azonban tönkreteheti ezeket az eredményeket, mert


Európa nem egy átjáróház.

A szlovák kormányfő soros elnökként is elfogadja a kvótareferendum eredményét, és tiszteletben tartják az alkotmánymódosítást is. Szerinte is akadnak témák, melyek megosztják a tagországokat, elsősorban a migránsválság. Fontos feladat a külső schengeni határok hatékony védelme.

Fico szerint a kvóták ügye már halott téma, mert az önkéntesség elve lépett az előtérbe.