Orbán parancsára kivizsgálja a NAV az offshore ügyeket

Fotó: AFP / RODRIGO ARANGUA

-

A kormányfő állítólag személyesen adott utasítást, hogy egyenként ki kell vizsgálni a panamai akták magyar szálait. Eddig két magyar politikus érintettről lehet tudni, egy fideszesről és egy szocialistáról.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Orbán Viktor miniszterelnök kérésére elrendelte a magyarországi offshore szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében azt írja: a NAV pénteken megkezdte az úgynevezett panamai akták dokumentumaiban érintett magyar állampolgárok és cégek vizsgálatát, szakértői munkacsoport végzi a magyar vonatkozású információk elemzését. Az adóhatóság teljes eszközrendszerével szisztematikusan, a magánszemélyeket és cégeiket is érintően azt vizsgálja, történt-e Magyarországon adóeltitkolás – áll a közleményben.

Vasárnap hozta nyilvánosságra a német Süddeutsche Zeitung és az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) a valaha volt legnagyobb kiszivárogtatás eredményeit, a panamai aktákat (az összes cikkünket a témában itt olvashatja). Az összesen 2,6 terabájtnyi anyagot 76 ország közel 380 újságírója dolgozta fel két éven keresztül. A munkában itthon a Direkt36 vett részt, ők hozták nyilvánosságra a fideszes Horváth Zsolt és az egykori szocialista pénztárnok, Boldvai László feleségének offshore ügyeit.