Orbán: Olcsó áram egyenlő Paks

Fotó: MTI/MTVA / Mészáros János

-

A brüsszeli kötelezettségszegési eljárás ellenére a kormány nem számol a lehetőséggel, hogy le kellene állítani a paksi bővítést.


Magyarország elemi nemzeti érdekének nevezte a paksi atomerőmű működtetését és bővítését Orbán Viktor miniszterelnök, szerinte ugyanis ennek hiányában az áram ára meredeken emelkedne. „Olcsó áram egyenlő Paks” – fogalmazott a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra reagálva, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a paksi bővítéssel összefüggésben. „Megyünk tovább előre. Magyarországon az olcsó áram első számú előfeltétele, hogy Paks működjön” – mondta Orbán Viktor, kijelentve: a magyar kormány meg fogja valósítani a paksi beruházást.

Paks ügyében pénteken megszólalt Tuzson Bence is. A Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációért felelős államtitkára TV2 Mokka című műsorában azt mondta, a kormány nem számol azzal a lehetőséggel, hogy le kellene állítani a paksi bővítést. Tuzson Bence hangsúlyozta, szükség van a paksi atomerőműre az energiabiztonság fenntartásához, a rezsicsökkentés eredményeinek és a gazdaság versenyképességének megőrzéséhez. Hozzátette, a beruházás „óriási nagy üzlet”, így nem véletlen, hogy megjelennek különböző érdekek, amelyek többféleképpen „transzformálódnak”. Tuzson Bence szerint a beruházás szükségessége ténykérdés, míg a kötelezettségszegési eljárás jogi kérdés, a kettőt pedig nem szabad összekeverni.