Orbán nincs egyedül, Fico is elutasítja a menekültkvótát

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Amennyiben az Európai Bizottság (EB) elfogadja a menedékkérők kvótarendszer alapján történő újraelosztását bevezető jogszabályjavaslatot, a szlovák kormány fontolóra veszi, hogy népszavazást kezdeményezzen a menekültkérdésről, hogy így próbálja meg elkerülni a kabinet számára elfogadhatatlan brüsszeli döntés következményeit – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő kedden Pozsonyban.


A miniszterelnök a pozsonyi törvényhozásban szólalt fel, amely kedden az Európába irányuló menekültáradatról tárgyalt, és megkezdte egy, az EU által javasolt menekültkvótákat elutasító határozat elfogadását is. Fico többször is leszögezte: Szlovákia rossz megoldásnak tartja és elutasítja a kötelező jellegű kvóták bevezetését. Az Európába áramló menekültek problémájának megoldására kizárólag az önkéntes szolidaritásra alapuló lehetőségeket tartják elfogadhatónak.

Fico a kvótákkal és az Európai Tanács (ET) csütörtökön kezdődő ülésével kapcsolatban hétfőn telefonos egyeztetést folytatott Magyarország és Csehország miniszterelnökeivel, és a nap folyamán ugyanilyen tanácskozásra kerít még sort a lengyel kormányfővel is, s az így született megegyezések mentén a visegrádi négyek közös álláspontot fognak képviselni a brüsszeli csúcstalálkozón.

A szlovák kormányfő szerint így várhatóan sikerül majd elérniük, hogy a dokumentumba ne kerüljenek be a kötelező kvóták. Azt azonban nem tudják megakadályozni, hogy az Európai Bizottság folytassa a kvótákra vonatkozó jogszabály előkészítését, és kérdéses, hogy annak elfogadását is sikerül-e majd blokkolni, mivel ahhoz nem szükséges az összes tagállam egybehangzó jóváhagyása, csupán az egyszerű többség.


Fico leszögezte: amennyiben a brüsszeli bizottságnak a kötelező befogadási kvótákról szóló és elfogadása esetén az összes EU-tagországra kötelező érvényű jogszabály hatályba lép, a szlovák kormánynak kötelessége megkeresnie azokat a lehetőségeket, amelyek által szembefordulhat ezzel a döntéssel. „Szeretném bejelenteni, hogy fontolóra vesszük egy népszavazás kiírásának kezdeményezését is” – jelentette ki Robert Fico, aki széleskörű politikai konszenzust akar kialakítani a kérdésben.

A pozsonyi törvényhozás várhatóan még kedden szavaz a kormány határozati javaslatáról, amely elutasítja az EU által javasolt menekültkvótákat. Tekintettel Fico kormánypártjának parlamenti többségére, valamint arra, hogy a kötelező kvótákat a legtöbb parlamenti párt helytelennek tartja, a határozatot nagy valószínűséggel jóváhagyják.