Orbán: nem várható a horvát határ megnyitása

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

-

A miniszterelnök szerint Európa túlnyomó részt támogatja a magyar kormány intézkedéseit. Orbán Viktor az Európai Néppárt kongresszusára menet válaszolt újságírói kérdésekre Madridban.


„Schengen egy érték, amelyet védenünk kell” - mondta Orbán Viktor. Megerősítette, hogy nem várható a horvát határ megnyitása, mert a magyar kormány célja, hogy a migránsokat visszafordítsa, a jelenlegi migrációs hullám ugyanis megsemmisítheti Európát.

„Egyrészről, ami itt történik, az szétverheti Európát, és mi meg akarjuk védeni Európát. Másrészről vannak nemzetközi kötelezettségeink, aláírtunk nemzetközi szerződéseket, amelyek egyértelműek, és amelyeket be kell tartani. Európa a törvény uralmát jelenti, ha nem tartjuk be a szabályokat, az káoszhoz vezet. Be kell tartanunk a szabályokat, jelen esetben a schengeni szabályokat” - érvelt a miniszterelnök.

Arra az újságírói kérdésre, hogy „miért akarják megvédeni Európát, amely láthatólag nem kér ebből?”, a miniszterelnök azt válaszolta, biztos benne, hogy az emberek többségének nem tetszik az, ami történik, és nem csak a magyaroknak, hanem az európaiaknak sem.


Magyarország nem támogat olyan javaslatot, amely arra irányul, hogy a lezárt határszakaszain keresztül szállítsanak migránsokat - erről már Kovács Zoltán kormányszóvivő beszélt Budapesten.

A kormányszóvivő elmondta, a magyar, a horvát, az osztrák és a szlovén rendőri vezetők szerdai bécsi találkozójukon egyetértettek abban, hogy a migrációs áradat jelentette feladatot a török-görög határ megerősítésével, nemzetközi határőrizeti erők felállításával lehet megoldani. Ebbe természetesen a görögöknek és a törököknek is bele kell egyezniük.

Rendőri vezetők a regisztrációs pontokkal kapcsolatban arra jutottak, hogy az Európai Unió irányába a hotspotoknak zártan kell működniük, azaz csak azok mehetnek tovább az unió irányába, akikről ott sikerült bebizonyítani, hogy valóban üldözöttek. Visszafelé mehetnek.

Kovács Zoltán kiemelte: Magyarország nem zárkózik el az együttműködés elől, és kész kivenni a részét a most már több százezer elutasított menedékkérő visszaszállításában is.

Közölte azt is, hogy az elmúlt időszakban Magyarország több mint 250 millió eurónyi összeget költött a határ megvédésére.