Orbán nem tűri, hogy ellopják a pénzt

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A miniszterelnök interjút adott a Mediaworksnek.


Magyarország stabil sziget a forrongó nyugati világban – jelentette ki a miniszterelnök a Mediaworks regionális lapcsaládjának adott, szombaton megjelent interjújában. Orbán Viktor hozzátette: „Az a célunk, hogy győztes országgá tegyük Magyarországot”.

Orbán Viktor úgy látja, ez az ünnep más lesz, mert arra még nem volt példa, hogy Európa szívében keresztényeket gyilkoljanak karácsonykor, hozzátéve: minden részvétünk és együttérzésünk a németeké.

Jól látható, hogy semmi sem maradhat úgy migránsügyben, ahogy eddig volt, Brüsszelnek változtatnia kell. Azokat, akik illegálisan jöttek be Európába, vissza kell szállítani, a határokat meg kell védeni, a beáramlást meg kell szüntetni – mondta.


A miniszterelnök szerint a lázadás éve jön


Egy éve senki sem hitte volna, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból és Amerikában a Clinton-klán, a hagyományos amerikai baloldali értelmiség pártja kiesik a hatalomból – fogalmazott.

A világ két mintademokráciájában valójában lázadás megy végbe, ami folytatódni fog, 2017 sok európai demokráciában a lázadás éve lesz. Magyarország azért stabil sziget a forrongó nyugati világban, mert mi kikértük az emberek véleményét, és az illegális bevándorlással szemben 2015-ben és 2016-ban is megvédtük az országot – hangoztatta.

Orbán egyetértett a felvetéssel, amely szerint a lázadások egyik oka, hogy lassan vége lesz az amerikai álom alapgondolatának, annak, hogy mindenki képes a saját erejéből jobbá tenni az életét.

Vége az európai álomnak is – tette hozzá. Jelezte: Nyugat-Európában korábban arról kellett dönteni, hogy a többletpénzeket miként osszák szét jóléti intézkedésekre, ma már a megszorítás életérzése a természetes.

Kitért arra is, hogy Nyugat-Európa évtizedek óta fogad bevándorlókat, de a beilleszkedésük nyilvánvalóan kudarc. Azt mondta: több nyugat-európai városban már nincs biztonságérzetük az embereknek, elszaporodtak a bűncselekmények, nő a terrorveszély, ami megrázza a nyugati világ önbizalmát, önbecsülését. Összegzése szerint a gazdasági lassulás, a bűnözés, a terror, a migráció, a döntésképtelenség és az őszintétlen beszéd összeadódik a nyugati világban, és erre nem találtak választ a vezetők.

Úgy fogalmazott:


keleti származású nép vagyunk, de a nyugati világhoz tartozunk.

Ezért az ország érdekelt a Nyugat és egy olyan Európa sikerében, amely nem akar minket átalakítani, tudomásul veszi, sőt tiszteli, hogy magyarok vagyunk és azok is maradunk. Nem kell mindent átvenni Nyugat-Európától, határozottan nemet kell mondani mindarra, ami rossz. Nemet fogunk mondani akkor is, amikor Brüsszel vissza akarja vonatni a magyar rezsicsökkentést – jelentette ki.


Hangsúlyozta: 2017-ben az a legfontosabb cél, hogy mindenkinek megérje dolgozni Magyarországon.

Amíg az ember csak azért küzd, hogy legyen munkája, el tudja tartani a családját, nem érezheti magát győztesnek.


Amikor elkezd jobban keresni, és látja, hogy megéri dolgozni, akkor ráébred, hogy győztes ország polgára

– mondta a miniszterelnök. Hozzáfűzte: a kormány azért csökkenti a munkáltatókat terhelő adókat, hogy emelkedhessenek a bérek.


Úgy fogalmazott: „óvatos duhaj vagyok, konzervatív módon tervezek”, mert ez pénzügyi és gazdasági biztonságot jelent az országnak, ezért csak annyit ígérhet biztosan, hogy az ország jövőre töretlenül fejlődni fog. Hozzátette ugyanakkor: a dolgok könnyen alakulhatnak úgy, hogy az ország jobban teljesít a vártnál, nagyobbat léphet mindenki előre 2017-ben, mint az a mostani mértéktartó becslésekből következik.

Arra a kérdésre, nem akadtak-e el a reformok az egészségügyben és az oktatásban, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy éppen ellenkezőleg. Hetvenegy kórházat felújítottak, fejlesztettek, 23 új rendelőintézet épült, az orvosok és az ápolónők bérét 2017-ben és 2018-ban is folyamatosan emelik – hozott példákat. Ötven százalékkal emelkedett a pedagógusok bére, és nem bezárnak iskolákat, hanem újakat nyitnak.


Nem akadt el a reform az egészségügyben


Arra, hogy ellenfelei folyamatosan korrupcióval vádolják, Orbán Viktor úgy reagált: a korrupciós vád politikai lejárató eszközként teljesen megszokottá vált. Ha az ember azt bizonygatja, hogy nem korrupt, „már önmagában ettől hihetőbbnek tűnik, hogy mégis az”.


Világossá kell tenni – hangsúlyozta –, hogy „mi nem tűrjük a visszaéléseket”. Kormánypártiaknak és ellenzékieknek is azt tanácsolta, tartsák be a törvényeket, és akkor nem lesz baj. Amikor fejlődik az ország, a korrupció visszaszorul.


Azért is jut pénz nyugdíjemelésre, családtámogatásra, a gyerekek ingyenes tankönyvére, mert „nem tűröm, hogy ellopják a pénzt” – emelte ki.

Az államfőjelölésről szólva Orbán Viktor azt mondta: Áder Jánost nagy tisztelet övezi a Fideszben, ha vállalja, ismét őt jelölik a posztra. A magyar és a nemzetközi politikában is szükség van az államfő higgadtságára, nyugodt és kiegyensúlyozott magatartására – tette hozzá. Kitért arra is, hogy nem tervez kormányátalakítást ebben a ciklusban.


A miniszterelnök szerint a kereszténység erejét mutatja, hogy a karácsony a vallási gyökerektől elszakadt embereket is megérinti.