Orbán nem támogatja Trumpot - csak a külpolitikájának örülne

Fotó: GETTY IMAGES NORTH AMERICA / JOE RAEDLE

-

A kormányfő többször is elismerősen beszélt a republikánus elnökjelöltről.


„Orbán Viktor nem mondta, hogy Donald Trumpot támogatja. Ez az amerikai nép döntése. A miniszterelnök azt elemezte több megszólalásában, hogy melyik jelölt külpolitikája lenne jobb Európa és Magyarország számára”

– válaszolta Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke a 444 kérdésére, miszerint támogatja-e a magyar kormányfő a republikánusok elnökjelöltjét.


Orbán Viktor azonban már többször támogatandónak nevezte Donald Trump politikai elképzeléseit, sőt a hivatalban lévő kormányfők közül elsőként állt Trump elképzelései mellé.


„A demokraták külpolitikája szerintem Európának rossz, Magyarországnak halálos. Ezzel szemben a republikánusok és Trump elnökjelölt úr által meghirdetett migrációs és külpolitika Európának jó, Magyarországnak az életet jelenti"

mondta a magyar kormányfő az osztrák kancellárral tartott közös sajtótájékoztatójukon. A miniszterelnök korábban egy brazil lapnak Trump politikájáról úgy beszélt, hogy:


„Igen, Trump külpolitikája lenne a legjobb nekünk. A demokraták azt gondolják, hogy nem kell kontrollálni a migránsok Európába való belépését, és ez nagyon veszélyes. Trump védelmébe veszi a bevándorlók ellenőrzését. Továbbá ellenzi a más országokban való demokráciaépítést, és én ebben egyetértek vele”

mondta a Folhának a magyar kormányfő.


Orbán idén is felszólalt a nyári Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, ahol azt mondta, hogy:


„Én nem vagyok Trump kampányembere, és sose gondoltam volna, hogy ő lesz Európa számára a jobbik választás elnöknek. Tett három javaslatot a terror ellen. Az első: a világ legjobb titkosszolgálatot kell létrehozni. Ez az előfeltétele a biztonságnak. Második: a demokrácia-export politikáját abba kell hagyni."