Orbán nem támogatja, hogy szobra legyen Hóman Bálintnak

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A kormányfő szerint senkinek nem lehet szobra, aki kollaborált a megszállókkal, ezért nem támogatna egy Horthy-szobrot sem. Korábban viszont a kormány pénzt adott a vitatott megítélésű kultuszminiszter szobrára.


Orbán Viktor miniszterelnök szerint nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás. A kormányfő kedden az Országgyűlésben Kunhalmi Ágnes szocialista képviselőnek válaszolta ezt, aki azt kérdezte, támogatja-e Hóman Bálint egykori kultuszminiszter székesfehérvári szobrának felállítását (a történész-politikus ellentmondásos szerepéről itt írtunk bővebben).

Orbán Viktor az alaptörvényt idézve azt mondta: Magyarország 1944. március 19-én, a német megszállással elveszítette szuverenitását, amelyet csak 1990. május 2-án, az első szabad választásokkal nyert vissza. A megszálló hatalmakkal való kollaborálásnak különböző oka, mélysége, minősége lehet, de a kormány olyan politikusnak nem támogathatja a szoborállítást, aki együttműködött az elnyomókkal – jelentette ki a miniszterelnök, aki ezért nem fogja támogatni azt sem, hogy Horthy Miklós kormányzónak szobrot állítsanak.

Székesfehérváron a Hóman Bálint Alapítvány kívánja felállítani az egykori kultuszminiszter szobrát, amit korábban az önkormányzat és az Igazságügyi Minisztérium is anyagilag támogatott. Miután zsidó szervezetek és amerikai politikusok is tiltakoztak a terv ellen, a város kihátrált abból, legalábbis azt kérte az alapítványtól, hogy álljon el a tervtől. Ők azonban nem tágítanak, fel kívánják állítani az emlékművet. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy Trócsányi László miniszter vagy elődje, Navracsics Tibor döntött a szobor támogatásáról.