Orbán nem találkozott az ENSZ menekültügyi főbiztosával

Fotó: AFP / JOSEPH EID

-

A diplomata bírálta a tranzitzónában uralkodó szabályokat. Szerinte kevesen kapják meg a menekültstátuszt.


Nem összeegyezhetetlen a menekültek védelme és a biztonság garantálása – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa Budapesten. A főbiztos elutazott a magyar-szerb határövezetbe és találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Pintér Sándor belügyminiszterrel. Minden országnak nemcsak joga, hanem kötelessége is megvédeni a határait és biztosítani az állampolgárai biztonságát, de ezek a kötelezettségek nem állnak ellentétben azzal az erkölcsi kötelességgel, hogy segítséget nyújtsanak a menekülteknek – mondta Grandi.

A kormányzati képviselőkkel folytatott tárgyalásain sürgette, hogy segítsék a menedékkérők hozzáférését a menekültügyi eljáráshoz, és kifogásolta, hogy a tranzitzónában tartózkodók nem távozhatnak az eljárás végéig, és csak kevesen kapják meg a menekültstátuszt.

Szerinte túl kevés ember jut be naponta Magyarországra, hogy benyújthassa a menedékkérelmet. Nem jó, hogy a tranzitzónát nem lehet elhagyni, holott menedéket keresni nem bűncselekmény. Ezt különösen a kísérő nélkül érkező fiatalkorú menekültek esetében kell szem előtt tartani – mondta.

Grandi szerint mindez azt mutatja, hogy Magyarország korlátozni szándékozik azoknak a számát, akik ide jönnének védelemért. Érthető, hogy Magyarország nehéz helyzetben van, hiszen egyfajta tranzitország a Nyugat-Balkán és Nyugat-Európa között, de az ország által hozott intézkedések az elutasítás üzenetét jelenítik meg.

A betelepítési kvótákról azt mondta, egyes uniós tagállamok jogosan kérik a terhek megosztását, és sajnálatos, hogy Magyarország nem vesz részt ebben. A főbiztos azt mondta: nehéz időben érkezett Magyarországra, hiszen a menekültek száma nőtt az elmúlt időben, és azokban az országokban, ahonnan menekülnek, erősödnek a konfliktusok, és fokozódik az erőszak. Olyan időszak ez, amikor a nemzetközi szolidaritásra és együttműködésre nagyobb szükség van.

Grandi szerint kezdeményezték a tanácskozást Orbán Viktorral, de a találkozó a miniszterelnök elfoglaltsága miatt nem jött létre.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nem a menekültek kontrollálatlan vándorlását támogatja, hanem a mozgásuk koordinálását – mondta a főbiztos. Ugyan a hatóságok szerint a menekültek gyakran idő előtt úgyis elhagyják Magyarországot, de ha egy ország valóban ösztönözni akarja a menekülteket, hogy maradjanak a területén, akkor a beilleszkedést segítő programokra van szükség.


A biztonság a legfontosabb

Az ENSZ menekültügyi főbiztosának budapesti sajtótájékoztatóján "ott kellett volna befejeznie a mondatot", hogy Magyarországnak joga van megvédeni határait, egyúttal a schengeni határokat – mondta Németh Szilárd, a Fidesz-alelnöke. Szerinte azok kapják meg az oltalmazotti státuszt, akik megfelelnek a követelményeknek, és ezt nemzetközi egyezmények szabályozzák.

A 11 ezer hamis szír útlevélről azt mondta, a német hatóságok ennyi hamis útlevelet tettek fel a schengeni adatbázisnak nevezett biztonsági rendszerbe, tehát akinél ilyen útlevél van, azt "le kell kapcsolni". Azonban ehhez kell a határőrizet, "az a határőrizet kell, amit Magyarország megvalósított" – mondta Németh.