Orbán: Nem lehet cél, hogy új európai életet nyújtsunk a menekülőknek

-

Az otthonukat elhagyók és Európába indulók áldozatok, de ez nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt madridi kongresszusán csütörtökön.


Az otthonukat elhagyók és Európába indulók áldozatok, de ez nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt madridi kongresszusán csütörtökön. Azt mondta, hogy az európai kereszténydemokrata felfogás nem tűr meg semmilyen muzulmánellenes politikát, a muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért.

"Őszinte részvétet érez azok iránt, akik elhagyták az otthonukat" - jelentette ki. Ők áldozatai az országaik rossz kormányzásának, az elhibázott nemzetközi politikai döntéseknek, a teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánknak és nyilvánvalóan áldozatai az embercsempészeknek - mondta a magyar miniszterelnök.

"Azonban az, hogy áldozatnak tekintjük őket, nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük (...) Erkölcsi felelősségünk visszaadni ezen emberek számára otthonukat és országukat. Nem lehet az a célunk, hogy új európai életet nyújtsunk számukra" - hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint ha az Európai Unió nem tudja megvédeni a határait a Balkán keleti kapujának számító Görögországnál, akkor a térség nyugati kapujánál kell azt megtenni, Magyarországnál és Szlovéniánál.