Orbán nem lát vitát, Merkel igen

-

Bár válság van, tisztázatlan kérdés nincs - mondta Orbán Viktor a Brexitről. Angela Merkel lát bőven kérdést a kilépéssel kapcsolatban, de engedményeket nem ígér a briteknek.


A Brexittel kapcsolatos tárgyalásokon arra kell figyelni, hogy olyan megállapodás jöjjön létre, amely a magyarok és a többi közép-európai ország érdekeit megvédi - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezve. Hozzátette: magyar diákok és munkavállalók élnek Nagy-Britanniában, az ő érdekeiket kell megvédeni, amikor a brit kilépésről szóló tárgyalások megkezdődnek.

A magyar miniszterelnök szerint "semmilyen tisztázatlan kérdés" nincs a kilépéssel kapcsolatban, mivel:


minden kérdés meg van válaszolva, ugyanis az alapszerződés erre az esetre világos eligazítást ad.

"A helyzet súlyos, kétségkívül válságos helyzetben vagyunk" - Orbán szerint. A válsághelyzet minden részletkérdése ugyanakkor jogilag rendezett - tette hozzá. A magyar miniszterelnök számára a legnyilvánvalóbb tanulság az, hogy a népszavazást eldöntő téma a migráció kérdése volt. "Ha az Európai Unió nem tudja megoldani a migrációs helyzetet, akkor az ilyen kihívások meg fognak növekedni".

Angela Merkel német kancellár a berlini parlamentben elmondott beszédében kijelentette: a britek ne kergessenek illúziókat az EU-n kívüli élettel kapcsolatban. Szerinte a szigetország nem számíthat kedvezményes elbírálásra a tárgyalások során,.


nem "mazsolázgathat" unión kívüli országként az EU-tagállamokat megillető jogok között.

Merkel ezzel egyértelművé tette: az Egyesült Királyság nem maradhat úgy az egységes európai piac szereplője, hogy az uniós kötelezettségeket nem veszik magukra.