Orbán nem kíván lemondani az anyaszentegyház virágoskertjéről

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Újraéledt az egyházi iskolarendszer, 76 ezerrel nőtt öt év alatt az egyházi óvodákba és iskolákba járók száma, az egyházi iskola 21. századi tudást és készséget ad, amelyek az évszázadok alatt felhalmozott értékekre építenek, mondta Orbán Viktor.


A miniszterelnök a Kunszentmiklósi református templomban, a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános iskola felújítása és új épületszárnyának átadása alkalmából tartott avatóünnepségen beszélt. Azt mondta, nem véletlenül nevezik a református hagyományban az iskolákat az anyaszentegyház virágoskertjének, és erről nem kívánunk lemondani a jövőben sem.

Az egyházi iskolarendszer, "az első bencés iskolától kezdve a protestáns kollégiumokon át a mai oktatási intézményekig annyi jó magyart és jó szakembert, tudóst, papot, lelkipásztort, katonát, édesanyát és édesapát adott a nemzetnek", mondta a miniszterelnök, aki szerint, amit az egyház tenni tud a szegények, az elesettek, a betegek gondozásában, az ifjúság nevelésében, a magyar kultúra, s azon belül a magyar nyelv őrzésében és ápolásában, arra a 21. századi magyarságnak legalább annyira szüksége van, mint elődeinknek volt.

Megfogalmazása szerint a fundamentum minden magát kereszténynek nevező közösség számára kétezer év óta ugyanaz. "Nem egy elv, nem egy gondolatrendszer, nem egy ideológia, hanem egy személy, s a vele való kapcsolat" - mondta, és hozzátette: azért mert egy élő kapcsolatról van szó, szükséges az új utak keresése, kellenek az új inspirációk.

A kormányfő szerint a 21. század elején a magyaroknak az a lecke van feladva, hogy képesek vagyunk-e mindazt, amit ezer év magyar történelme, kultúrája, tudása és bölcsessége ránk hagyott, úgy megőrizni, hogy abból jövőt lehessen építeni. Orbán Viktor emlékeztetett a magyar történelemre, amelynek során "sokszor kellett mások helyett, meg nem értve, egyedüliként helyt állni". Olyanokért is ki kellett állnunk, "akik talán nem is tudták, nem is hitték, hogy erre a helytállásra szükség van" - fűzte hozzá.


2010-ben az óvodától a középiskoláig 119 ezer fiatal tanult egyházi iskolákban, akiknek a száma 2014-re 195 ezerre nőtt. A frissen megjelent középiskolai rangsor szerint az első tízben nincs egyházi iskola, melyeket a HVG külön is rangsorolt. A listán a Deák Téri Evangélikus Gimnázium, a Piarista Gimnázium és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium végzett az első három helyen.