Orbán: Nem hozni, hanem vinni kéne a menekülteket

Fotó: MTI/Európai Néppárt / -------------------

-

A kormányfő megérkezett a brüsszeli EU-csúcsra. Szívemberek vagyunk, de nem vagyunk agyatlanok.


Magyarországra nem hozni kellene bevándorlókat, hanem el kellene őket vinni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek a témával foglalkozó csúcstalálkozójára érkezve.

A kormányfő megerősítette, hogy Magyarország ellenzi a menekültek szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat, ilyesmit csak önkéntes alapon tart elképzelhetőnek.

Mint mondta: a menekülteket a keresztény irgalmasság jegyében segíteni kell, de akik a gazdasági megélhetés és a jobb élet reményében jönnek, azokkal szemben meg kell védeni Magyarországot, és meg kell védeni a magyar embereket.Mi is szívemberek vagyunk, de nem vagyunk agyatlanok, a kettőt egyensúlyban kell tartani

– mondta.

A miniszterelnök szerint önmagában nem siker, hanem természetes tény, hogy a Magyarországra nehezedő nyomás a csúcs napirendjére kerül. Mint fogalmazott: most már Brüsszelben is mindenki tudja, hogy Magyarországra érkezik a legtöbb migráns, megelőzve Olaszországot és Görögországot is.

„Ehhez képest ez a két ország kapott mintegy 160 millió eurót az elmúlt időszakban, Magyarország pedig másfél milliót” – állította a miniszterelnök, nyomatékosítva ugyanakkor: „de nem fogunk koldulni”. Azt mondta, nem azért kell felhívni a figyelmet az adatokra, hogy Magyarország ezért pénzt kapjon, de – mint fogalmazott – „ha adnak, persze elfogadjuk, a segítség jól jön”. „De ha nem adnak, akkor is meg fogjuk védeni a határainkat” – közölte Orbán Viktor (részletesebben lásd az alábbi videón).