Orbán: Nem élősködők, nem migránsok vagyunk Nagy-Britanniában

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A magyar kormányfő majdnem mindenben támogatja brit kollégája reformterveit, derült ki az Orbán-Cameron találkozó utáni tájékoztatón.A csütörtöki David Cameron brit kormányfővel folytatott tárgyalásai után Orbán Viktor azt mondta, nem mindennapos vendéget köszönthetnek Budapesten, hiszen legutoljára tíz éve járt brit kormányfő Magyarországon. A brit cégek 50 ezer családnak adnak kenyeret Magyarországon, az ország az ötödik legnagyobb befektető. Orbán szerint a kétoldalú kapcsolatok rendben vannak, így alapvetően nemzetközi ügyekre koncentráltak, ezek közül ő a „könnyebbeket” sorolta fel.

Az első a szíriai és iraki nemzetközi katonai misszió, amiben mindkét ország részt vesz, és fontosnak tartja. A magyar kormány támogatja Cameron négypontos EU-reformcsomagjával is, elsősorban a versenyképesség növelését, a nemzeti parlamentek szerepének emelését tekintve, valamint, hogy az eurózónán kívüli államok is kapjanak elég befolyást a gazdasági kormányzásban.

Orbán szerint a négy pontból hármat úgy, ahogy van támogatni tudnak, sőt „van, amiben tovább is mennénk”, de tudják, hogy egyedül Magyarország nem képes ezeket önállóan keresztülvinni.

A negyedik ponttal kapcsolatban azt mondta, „nagyon fontos, hogy ne tekintsenek minket migránsoknak. Mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban, hanem csak szabadon élünk jogainkkal. Nem élősködni akarunk Nagy Britanniában, hanem dolgozni akarunk. És ezért tiszteletet kérünk, és azt, hogy ne szenvedjenek el a magyarok diszkriminációt”. Orbán Viktor itt olyan fontosak tartotta, hogy a magyar közönség számára is egyértelmű legyen, mit mond, hogy az egyébként angolul beszélő miniszterelnök ezen a ponton - elnézést kérve „Davidtől" - magyarra váltott. Mint mondta, „a magyar kulturális meghatározottság miatt" is fontos volt, hogy ezek a szavak anyanyelvén hangozzanak el.

Ugyanakkor azzal egyetért, hogy a visszaéléseket meg kell szüntetni, és abban is, hogy a brit szociális rendszert úgy át lehet, kell alakítani, hogy senki ne szenvedjen diszkriminációt. Orbán azt mondta, a becsületesen dolgozó magyarokat védeni kell Nagy-Britanniában, a szociális visszaélésekkel szembeni fellépést viszont támogatják. Ezzel kapcsolatban V4-es közös álláspont van, Orbán azt szeretné, ha ezt Cameron is megismerné, és figyelembe venne.


A brit miniszterelnök konvoja


Cameron is az erős gazdasági kapcsolatokat emelte ki, azt mondta, nagyon elkötelezett tagjai mindketten a NATO-nak, és hasonlóan gondolkoznak az EU jövőjéről is: ez a nemzetállamok, a szubszidiaritás erősítése lenne, mert Cameron szerint a nemzetállamok is meg tudnak oldani egy sor kérdést. Cameron úgy véli, ha államok egy csoportja mélyíteni akarja a politikai együttműködést, akkor ezt szabadon tehessék meg – de aki ebből ki akar maradni, az is. Az energiaunió, a munkaerőpiac egyaránt fontos Nagy-Britanniának is, de nem szeretnék, ha diszkrimináció érné azokat az országokat, melyek az eurózónából kimaradnak.

Cameron szerint támogatják a szabd munkaerő áramlást, de ennek mérete, és a brit jóléti rendszerre nehezedő nyomás miatt kénytelenek a szociális ellátásokat felülvizsgálni.

Azt mondta, a brit EU-tagságról lesz népszavazás, de nagyon fontos kérdés, hogy pontosan mi lesz ennek a tartalma, ezért szeretnének addig reformokat végrehajtani.

Cameron szerint szintén nagyon fontos, hogy a török hatóságok mindent megtegyenek az illegális bevándorlás ellen, és hatékonyan őrizzék határaikat.


Nagy volt az egyetértés


Kérdésre válaszolva Orbán Viktor „öregfiúk találkozójának” minősítette lengyelországi látogatását Jaroslav Kaczynskivel, de azt mondta, ez nem kapcsolódott közvetlenül a mai tárgyalásokhoz, a fő célja az volt, hogy megerősítsék a V4-es egyeztetéseket minden fontos európai tárgyalás előtt.

Cameron kérdésre válaszolva azt mondta, szerinte előrehaladtak az általa korábban említett vitás kérdésekben. Szerinte lehet megoldás a brit szociális átalakításokban a februári uniós csúcsig. Nagy Britannia számára nagyon fontos, hogy az EU-ban maradjon, de az EU számára is fontos, hogy Nagy Britanniát tagjai között tudhassa, mint az egyik legnagyobb befizetőt, és a legnagyobb haderővel rendelkezőt.

Orbán szerint 55 ezer magyar van Nagy-Britanniában, ennek többszöröse a lengyel munkavállalók száma, így „ami a V4-eknek jó, az nekünk is”. De mint mondta, az adatok szerint, a magyarok többet fizetnek be adó, járulék formájában, mint amennyi szociális juttatást felvesznek, vagyis a magyarok a „becsületesen dolgozók közé tartoznak”, őket pedig meg kell védeni.

Orbán szerint minden országnak fontos védenie saját polgárait, és az EU-nak is, ebből a szempontból fontosak az EU külső határai, mert a schengeni rendszert fenn kell tartani, ez nagyon fontos magyar szempontból.


Egy brit tudósító szerint Cameron otthon nem részesül ilyen elbánásban