Orbán: Nem az állam szabja meg, hogy mit fejlesszen egy város

-

Interjút adott a miniszterelnök a Kapos televíziónak, miután a nap folyamán aláírta Szita Károly fideszes polgármesterrel a kormány által a városnak biztosított 122 milliárd forintos fejlesztési megállapodást.


A korábbi időszakhoz képest fontos változás, hogy most nem központilag akarják megmondani, mit fejlesszen egy város – közölte Orbán Viktor az interjúban.


Azt mondta, hogy a város történetében ekkora forrás (122 milliárd forint) fejlesztésre így, egy összegben, garantáltan és leszerződve nem állt rendelkezésre. Az összeget tekintve ez nagyon sok, „egyébként pedig reális” – tette hozzá.


Orbán Viktor egy évvel ezelőtti kaposvári látogatásán megígérte, hogy a ciklus végéig megépül a 67-es gyorsforgalmi út, amely átadásának időpontjáról most azt mondta, hogy bár 2018-at vállalták legutóbb, de „az szoros lesz”, így ő ezúttal azt tudja mondani, hogy 2019-nél tovább nem fog húzódni az építkezés.


A gyorsforgalmi utak iránti igényről közölte, hogy Magyarország még mindig nyögi a kommunizmus örökségét, nagyon sok fejlesztés maradt el, amit rövid idő alatt kellett volna pótolni.

„Sok mindent pótoltunk is, mi magyarok büszkék lehetünk a mögöttünk hagyott 25 év teljesítményére, de még mindig fájó hiányok vannak, az egyik például ez” – tette hozzá. Szerinte, mivel túl sok magas szintű útvonal hiányzik, ugyanakkor nincs mindegyikre pénz, most könnyített műszaki feltételekkel építenek utakat úgy, hogy a későbbi bővítésre megteremtik a lehetőséget, és „a végén olyan lesz, mint Ausztria” – tette hozzá.