Orbán nem akarta Balog kancellárjelöltjét, új pályázat kell Szegeden

Forrás: Facebook/Miklós Devecz

-

Eredménytelen lett a Szegedi Egyetem kancellári posztjára kiírt pályázat, ezért az egész procedúra elölről kezdődik - értesült a Vs.hu. A fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) , úgy tudjuk, annak ellenére ír ki új pályázatot, hogy a miniszter már több hete megtalálta a szerinte alkalmas jelöltet.


A szegedi intézmény gazdasági vezetői posztja szeptember vége, Devecz Miklós addigi kancellár lemondása óta betöltetlen. Devecz egy szexista Facebook-bejegyzése miatt került támadások kereszttüzébe, majd miniszteri nyomásra ajánlotta fel a lemondását.

A pozíció betöltésére az Emmi novemberben írt ki pályázatot, a december végi határidőig 17-en jelentkeztek. A február 15-ére ígért kinevezés azonban annak ellenére sem történt meg, hogy információink szerint Balog Zoltán miniszter már három hete kiválasztotta a pályázók közül a szerinte alkalmas jelöltet.

A benyújtott pályázatok alapján, illetve meghallgatások után Balog, úgy tudjuk, Dömötör Mátét, az egyetem mostani kancellár-helyettesét javasolta az intézmény gazdasági vezetőjének. Hiába került azonban javaslata már hetekkel ezelőtt a kinevezésre jogosult miniszterelnök elé, Orbán Viktor azt végül nem írta alá.


Az Emmitől hivatalosan is szerettük volna megtudni, hogy mi volt az oka a pályázat eredménytelenségének. A tárca sajtóosztálya azonban az érdemi okot nem említve csak annyit válaszolt, hogy " a döntésre jogosult véleménye, hogy az adott pozíció megfelelő betöltése érdekében egy ismételt pályázati eljárás kiírása szükséges. Ennek feltétele az előző pályázati eljárás jogszabálynak megfelelő lezárása".

2014 őszén egyébként, amikor először választottak kancellárokat a felsőoktatási intézmények élére, a huszonkilencből első körben csak huszonegy intézménybe sikerült gazdasági vezetőt találni, nyolc helyen – köztük a Szegedi Egyetemen is – eredménytelenül zárult a pályáztatás. Balog Zoltán akkor azzal indokolta a nyolc pályázat megismétlését, hogy a jelentkezők között nem találtak alkalmas jelöltet.