Orbán napja a mai

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A csapból is az EP-választás folyik, de ezen túl is van mire emlékezni: a hősi halottakra, az elveszett gyerekekre vagy Szent Orbán pápa vértanúhalálára. És a törölközőnapot is május 25-én tartják.


Urbanus Primus római püspökről alig tudunk valamit azon kívül, hogy a szőlő, a szőlőművelők, a kádárok és a kocsmárosok védőszentje elévülhetetlen érdemeket szerzett a kereszténység terjesztésében, 230. május 23-án pedig állítólag vértanúhalált halt. A katolikus breviáriumban szereplő történet szerint Orbán magára haragította a népet, miután pusztán imája erejével ledöntött egy bálványt. A feldühödött bálványimádók cserébe megkínozták, majd lefejezték a csodatévő püspököt. Az afrikai egység és felszabadulás emléknapját is ma ünneplik, ugyanis 1963-ban ezen a napon írta alá 30 afrikai ország vezetője az Afrikai Unió elődszervezetének, az Afrikai Egység Szervezetének alapító okiratát Addisz-Abebában. Ebből a szervezetből nőtt ki 2002-ben az Afrikai Gazdasági Közösség, és ez az országok közötti tömörülés volt az elsődleges színtere az afrikai államok gyarmatosító hatalmak elleni küzdelmének is. Utóbbiban kritikusai szerint csak mérsékelt sikereket ért el, hiszen fennállása során mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy nem avatkozik be nyíltan a tagországok belügyeibe. A sokak által csak a „Diktárorok Klubjának” csúfolt szervezet mégis hozzájárult a gyarmathatalmak és az apartheid elleni küzdelemhez, hiszen a színfalak mögött fegyverekkel látta el a szabadságharcos mozgalmakat, és katonai kiképzést biztosított önkénteseik számára. Idén egybeesik az elveszett gyerekek napja és a nemzetközi gyermekhétből gyermeknappá visszaminősített ünnep is. Előbbit Ronald Reagan tette meg 1983-ban emléknappá az Egyesült Államokban, hogy felhívja a figyelmet a korábbi években egyre gyakoribbá váló gyermekrablásokra. Utóbbit 1954-ben nyilvánította világszerte kiemelt ünneppé az ENSZ, de Magyarországon már 1931 óta ünneplik. Akkoriban még egy hétig tartott, 1950 óta mindössze egy napra korlátozódik, és a nemzetközi nőszövetség döntése alapján május utolsó vasárnapján tartják. Aki a vidámság, móka és kacagás helyett kenetteljességre és bús-borongósságra vágyik, megkeresheti a lakóhelyéhez legközelebb eső hősök napi megemlékezést is. 1917 óta ugyanis május utolsó vasárnapján tartják a Magyar Hősök Emléknapját, a hazáért életüket áldozó hősök előtti tisztelgés ünnepét. A hősök napi hivatalos állami megemlékezés a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a magyar katonahősök emlékművénél kezdődött, a Hősök terén folytatódott, de koszorúzást és emlékbeszédet minden nagyobb városban tartanak.

Ráadásul ma van a Törölközőnap is. Ilyenkor ünneplik Douglas Adams rajongói a Galaxis útikalauz stopposoknak trilógia számtalan kötetét, magukat, Adamset satöbbi. És hogy miért törülköző? Itt a vonatkozó részlet:
„Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül »elvesztett«.” (Fordította: Molnár István)
Budapesten és Debrecenben biztosan lesz törülközőnapi rendezvény. Ha bennfentesnek akar tűnni, a kocsmában kérjen pángalaktikus gégepukkasztót, és érdeklődjön, hogy Zaphod Beeblebrox melyik párt színeiben indul. Bajnai Gordon is megemlékezett a törölközőnapról, Facebook-bejegyzése szerint nincs okunk pánikba esni,  amíg őt és nyakában a törölközőjét látjuk. bajnai stoppol