Megint közelebb kerültünk Azerbajdzsánhoz

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

-

A jelenlegi helyzet nemcsak kihívás, hanem óriási lehetőség is, mondta a miniszterelnök vasárnap Azerbajdzsánban, amikor Ilham Aliyev azeri elnökkel találkozott a Baku melletti elnöki palotában. Az együttműködés hátterét a magyar kormány biztosítja azáltal, hogy az Eximbanknál 200 millió dolláros hitelkeretet hagyott jóvá, hogy a kétoldalú vállalati kapcsolatokat fejleszthessék - ezt Szijjártó Péter mondta.


Orbán Viktor miniszterelnök miniszterelnök kétnapos, hivatalos látogatáson tartózkodik Azerbajdzsánban, amelynek keretében üzleti fórumot is tartottak 44 magyar, illetve 116 azeri vállalat képviselőinek részvételével.

Az azeri elnökkel folytatott megbeszélés után tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor kiemelte: Magyarország látja az olajárak okozta gazdasági nehézségeket, de elismeréssel figyeli, ahogyan Azerbajdzsán reagál az új helyzetre. Nem lehet úgy folytatni a gazdaságpolitikát, ahogy korábban tették, mindenkinek alkalmazkodnia kell az új helyzethez, és ebben Magyarország jó partner lehet, kihasználhatják a tudását az együttműködésben egyebek mellett a mezőgazdaság, az IT és az energetika területén - érvelt.

Ilham Aliyev pedig kiemelte: Magyarország közeli barátja Azerbajdzsánnak, kapcsolataik stratégiai jellegűek.

A jelenlegi helyzetben nagy szükség van kiszámítható, megbízható partnerekre, és Azerbajdzsán stabil partnere, szövetségese, barátja Magyarországnak - ezt már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta vasárnap Bakuban, a magyar-azeri üzleti fórum megnyitóján.

Azt mondta: meg kell változtatni a magyar-azeri gazdasági együttműködés struktúráját, és öt olyan területet azonosítottak, amelyen szorosabbra lehet fűzni a kapcsolatokat. Ezek az IT-szektor, az infrastruktúrafejlesztés, a vízgazdálkodás, az energetika és a mezőgazdaság.

A fórumon négy vállalatközi megállapodást írtak alá. Az egyik a mezőgazdaságot érinti, az egyszerű kereskedelem és export helyett magyar vállalatok beruházásokat hajtanak végre Azerbajdzsánban, leginkább az állattenyésztési technológiák területén. Aláírtak megállapodást az úgynevezett okos város koncepciókról is, ami azt jelenti, hogy városüzemeltetési technológiákat szállítanak Azerbajdzsánba. Emellett két megállapodást írtak alá az IT-területen: az Azerbajdzsán által fontolgatott arányos útdíjrendszer bevezetésében magyar vállalatok vehetnek részt, valamint az informatikai rendszerek biztosítása, a közigazgatás és a kereskedelem elektronikus alapokra történő áthelyezésével kapcsolatban született egyezmény.

Szijjártó szerint a magyar-azeri kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet és barátság, és minden feltétel adott, hogy kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködést alakítsanak ki. Úgy vélte, nem lehet figyelmen kívül hagyni a világ változásait, figyelni kell a világgazdaság és a világpolitika fejleményeit, és mindennek ösztönöznie kell a kétoldalú együttműködést, mert így mindkét ország könnyebben nézhet szembe a kihívásokkal.

Megjegyezte: a Wizzair hamarosan induló Budapest-Baku közvetlen légi járata segítheti a kétoldalú együttműködés fejlesztését.

Beszéde után Szijjártó Péter újságíróknak elmondta: a magyar-azeri gazdasági együttműködés új dimenzióba lép, ennek a hátterét a magyar kormány biztosítja azáltal, hogy az Eximbanknál 200 millió dolláros hitelkeretet hagyott jóvá annak érdekében, hogy a kétoldalú vállalati kapcsolatokat fejleszthessék.