Orbán most megnyerte, vagy elveszítette a csatát?

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Politikai szempontból többféleképpen is lehet értelmezni, hogy a napokig tartó magyarországi kálváriájuk után Ausztria végül megnyitotta a határt a menekültek előtt.


Pénteken a Magyarországon veszteglő migránsoknak elegük lett a kormány és a hatóságok következetlenségéből, a tájékoztatás és az ellátás hiányából. Egyszerre három helyen törtek ki vagy indultak el Nyugat felé, a világsajtó az erről szóló képekkel volt tele. Este a magyar kormány úgy döntött, hogy az osztrák határra viszi a menekülteket. Ausztria és Németország pedig éjjel közösen úgy határozott, hogy beengedik a Magyarországról érkezőket.


A történetnek két teljesen különböző értelmezése is lehetséges.


01

Orbán nyert

Bebizonyosodott, hogy a határok megvédése a helyes út. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az országba beözönlő menekültek káoszt és felfordulást okoznak. Kiderült, hogy Magyarország egyedül képtelen megbirkózni a problémával, amit a modern kori népvándorlás okoz. Ausztria és Németország sokáig ragaszkodott a menekültügyi szabályok betartásához, ránk helyezve a felelősséget, de amikor őket kezdte fenyegetni a probléma, akkor meghátráltak, belátták, hogy rossz és elavult az EU-s rendszer.


Azzal, hogy ekkora feszültség és káosz alakult ki, hogy a világsajtó ezzel volt tele, Magyarország ráirányította a figyelmet, hogy nem csak Olaszország és Görögország problémája a menekültek áradata, és hogy rengeteg uniós forrás kell ahhoz, hogy ezt kezelni lehessen. Ami történt, nem a magyarok hibája.


02

Orbán veszített

Bebizonyosodott, hogy a magyar kormány menekültpolitikája teljesen elhibázott. A kerítés nem ér semmit, a menekültek így is bejutnak az országba. Az, hogy itt keményen bánnak velük, éreztetik velük, hogy nem szívesen látott emberek, a hatóságok átverik őket, rövid időn belül visszaütött: a menekültek türelme elfogyott, az állami akarat ellenére elindultak Nyugat felé.


A világsajtó így azzal volt tele, hogy a magyarok képtelenek kezelni a helyzetet, embertelenül bánnak háborús övezetből menekülő családokkal, összeomlott a rendfenntartás, és az osztrákok történelmi tette kellett ahhoz, hogy megoldódjon a probléma. Ez a nap egyfajta fordított vasfüggöny-leomlásként vonul be a történelembe: az európai értékek győztek az Orbán-féle bezárkózás felett.