Orbán: Minden terrorista alapvetően migráns

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


Természetesen nem elfogadott, de a tényszerű igazság az, hogy minden terrorista alapvetően migráns

– mondta Orbán Viktor a Politico-nak adott interjújában egy héttel a párizsi terrortámadás után. Szerinte a legfontosabb feladat ezután, hogy megvédjük a határainkat, és hogy ellenőrizzük, hogy ki lép be. Mint mondta, az EU és a NATO tagországai „háborúban állnak” az iszlamistákkal a Közel-Keleten és Afganisztánban, ezért „meglehetősen logikus”, hogy az „ellenségeink” harcosokat küldenek a migránsokkal Európába.


A miniszterelnök most is hangsúlyozta azt a véleményét, hogy „mindegyikük biztonsági kockázatot jelent, mert nem tudjuk, hogy kik ők. Ha lehetővé tesszük több ezer vagy millió azonosítatlan személy belépését, akkor a terrorizmus kockázata jelentősen megnő.”

Nem venné a bátorságot, hogy tanácsokat adjon Franciaországnak vagy Belgiumnak, hogy miként kell kezelni a muzulmán bevándorlók utódjait, akik az EU-s útlevelet elfogadják, de a nyugati értékeket nem. Orbán Viktor szerint a schengeni határ megvédésére azért van szükség, hogy azzal a szabadságjogokat – köztük a szabad mozgás jogát – is védelmezzék.

Az EU alkotmányát is módosítaná a magyar miniszterelnök, mert szerinte több jogot kéne adni a nemzetállamoknak, míg a brüsszeli vezetőktől elvenne párat, akik egyébként is az Európai Egyesült Államok létrehozásában érdekeltek – mondta.

Szerinte a NATO- és az EU-tagságra is szükség van, kiáll amellett, hogy Magyarország a Nyugat része, azonban ezek a szervezetek közel sem tökéletesek, ezért szükséges bírálni őket.

Vlagyimir Putyin orosz elnökre is kitértek, akiről Orbán elmondta, hogy együtt lehet vele működni, de „nem egy egyszerű ember. Nem olyan, akinek kiismerhető a személyisége, szóval ne úgy képzeljük el, mint egy nyugati vezetőt.” Az oroszokkal egyébként is csak a realitásokon nyugvó hatalmi politikát lehet folytatni, elvi alapokon nyugvót nem, mert az orosz alapelveket lehetetlen a nyugatiakkal összhangba hozni.

Ezzel szemben a németekkel folytatott politikánk áll, amely elvi alapokon nyugszik. Angela Merkel egyébként nem egy nagy rajongója, és az érzés, úgy tűnik, kölcsönös – írta a Politico.