Orbán miatt magyarázkodott Martonyi Pozsonyban

Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina

-

A minisztert Orbán Viktor szombati beszédéről kérdezték, ahol a miniszterelnök azt mondta, a Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, a közösségi jogok és az autonómia. Orbán Viktor szerint mindennek közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezres magyar közösség helyzete.


Az autonómia kifejezés szélesebb kontextusban hangzott el, a miniszterelnök a beszédében nem említte a területi autonómia fogalmát, a közösségek önrendelkezésére és önigazgatására utalt - mondta Martonyi János Pozsonyban, egy újságírói kérdésre válaszolva.

A miniszter Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán vesz részt.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszternek címezve Martonyi János arról is beszélt, a kollektív jogok szempontjából vannak ugyan nézőpontbeli különbségek, de ezekben a kérdésekben folytatni akarják a párbeszédet, nem akarnak zavaros üzenetet küldeni a médián keresztül.

A szlovák külügyminiszter erre úgy reagált, nem tragédia, hogy eltérőek a nézetek, tovább keresik a „pozíciók közelítésének lehetőségét”.

Az aktuális ukrajnai helyzettel kapcsolatban Martonyi szintén újságírói kérdésre azt mondta, nem tartják jónak a katonai erődemonstrációt, de „a megfelelő időben a megfelelő döntéseket” meghozzák.


Orbán néhány mondata miatt többen lettek idegesek

Orbán Viktor szombaton, megválasztása után tartott beszédeiben keveset foglalkozott külpolitikai kérdésekkel. A miniszterelnök nem a szomszédos Ukrajnában zajló válságról beszélt, hanem arról, hogy a Kárpát-medencében élő magyarokat megilleti a kettős állampolgárság és az autonómia is. Igaz, Kárpátalját név szerint említette. Orbán kijelentései komoly külpolitikai hullámokat vertek. Elsőként, már vasárnap Traian Basescu román államfő – aki más általában Orbán Viktor szövetségese – kérte ki magának a miniszterelnök kijelentését. Hétfőn a Jutarnji List horvát napilap foglalkozott vezető helyen az Orbán-beszéddel, kedden pedig a legtöbb ukrán hírportál is címlapon hozta Orbán Viktor autonómiát követelő szavait. Ezt már az ukrán kormány sem hagyhatta szó nélkül és bekérették a kijevi magyar nagykövetet. A Magyarországgal hagyományosan jó kapcsolatot ápoló Lengyelország kormányfője Donald Tusk pedig azt mondta,
„ma, amikor tanúi vagyunk Ukrajna szétbontásának, az ország szétszakítására irányuló kísérletnek, egy ilyen kijelentés aggodalmat kelthet”.