Orbán látja a meztelen amerikai birodalmi érdekeket

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

Az erőpolitika, a meztelen birodalmi érdek jellemezte Colleen Bell amerikai nagykövet szerdai beszédét, amelyben keményen bírálta a magyar kormányt. Ezt Orbán Viktor mondta a Kossuth Rádiónak. A miniszterelnök szerint a migránshelyzetért nemcsak az embercsempészek felelősek, hanem a Soros Györgyhöz hasonló nyugati aktivisták, akiknek a nemzetállamok gyengítése a céljuk.


A menekülthelyzetet elemezte a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjúban Orbán Viktor.

A miniszterelnök számos problémát felsorolt, amellyel szerinte a migránshelyzet miatt szembe kell néznie az Európai Uniónak. Ezek között említette a terrorveszély növekedését: egyetlen terroristát is soknak tart az EU területén. A közbiztonság alakulásáról azt mondta, a közrend felborult a bevándorlók okozta belső konfliktusok miatt. Szerinte a Közel-Kelet belső konfliktusait hozzák be a migránsok az EU-ba. Az európai népei kezdenek felébredni, kezdnek rájönni, hogy az bevándorlás miatt az életformájuk forog kockán – mondta.

Orbán szerint azokat a menedékkérőket, akiket Magyarországon regisztráltak, nem lehet ide visszatoloncolni. Ezt azzal magyarázta, hogy ezek az emberek Görögországban lépték át az unió határát. Görögország az EU tagállama, de nincs meg a görögökben az a szándék, hogy megvédjék az uniós határt. A görögöket emberjogi aktivista attitűd jellemzi, inkább segíteni akarják a bevándorlást.

A menedékkérők kvóta alapján történő szétosztását „jogtalannak, ésszerűtlennek, nem korrekt dolognak” nevezte. Orbán szerint veszélyt jelent, hogy az EU-ban felmerült, ne ideiglenes kvóták legyenek, hanem ez állandó jogintézménnyé alakuljon. Hiányzik a demokratikus alapja annak, hogy a menekülteket szétosszák a tagállamok között, erről az emberek véleményét nem kérték ki, többek között az EP-választáson sem. Szerinte emiatt demokratikus válság is kialakulhat az EU-ban.

Európa mindig büszke volt a gondolatszabadságra, de most eljutottunk oda, hogy a kerítés szót nem lehet kimondani. Az európai politikusok nem mernek egy másik gondolat jegyében megszólalni – mondta. Utalt az osztrák kancellárra, aki látványosan kerüli, hogy kerítésnek nevezze az osztrák–szlovén határon épülő kerítést. Orbán szerint „nem a hangképző szervei nem működnek”, hanem ennyire uralkodó a liberális gondolkodásmód Európában.

Az üzlet mozgatja a migránsválságot, nem a háború a legfőbb mozgatóerő – mondta. Jól működő embercsempész-hálózat tevékenykedik, amelyben az üzlet, a pénz a meghatározó. Ezenkívül a migráns helyzetért felelősek szerinte az aktivisták is. Róluk azt mondta, mindent támogatnak, ami gyengíti a nemzetállamokat. Ezzel akaratlanul részévé válnak az embercsempész-hálózatnak. Ez a gondolkodásmód uralkodik Nyugaton. Ilyen aktivistának nevezte Soros Györgyöt.

Brüsszelben szintén sok az aktivista szemléletű ember. Elvont emberjogi gondolkodás jellemzi őket, könyveket írnak, elméleteket gyártanak erről. Szerintük a bevándorlás nem rossz, hanem segíti, hogy egy általuk elképzelt Európa jöjjön létre – mondat az aktivistákról. A magyaroknak szerinte ezt nehéz megérteniük, „mert más időzónában élünk”. Miközben invázió zajlik, az EU papírokat gyárt, a valóság rádől Európára.

Az amerikai nagykövet szerdai beszédére utalva azt mondta, az Egyesült Államok nem támogatja a magyar bevándorláspolitikát. Ez nem volt újdonság számára, az USA ENSZ-nagykövete korábban az ENSZ közgyűlésében már elmondta, hogy az USA érdekeivel nem ellentétes, ha több millió ember érkezik az EU területére. Ha valaki vízum nélkül próbálna bejutni Amerikába, kérdés, sikerülne-e ez neki élve – mondta Orbán. Szerinte, ha a felét megtennénk az amerikai intézkedéseknek, még a keresztvizet is leszednék rólunk.

„Ezt jelezte az amerikai nagykövetnek?” – kérdezett vissza ekkor a riporter. „Nem, önnek jelzem” – felelte Orbán. Az amerikai nagykövet beszédének többi részébe nem ment bele. Mindössze annyit mondott, „reál-, erőpolitika volt, meztelen birodalmi érdek”.