Orbán megsürgette a kerítés építését, heteken belül kezdhetik

-

A kormány nem tud 4-5 hónapig várni, jelentette be Lázár János. Hozzátette: senki ellen nem irányul a határzár, a kormány csak a dolgát végzi.


Magyarország a bevándorlás egyik áldozata, az ország a gazdasági lehetőségeihez képest aránytalanul magas terhet visel a bevándorlást illetően, közölte Lázár János a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Azt mondta, csak a legutóbbi hétvégén 3800-an lépték át illegálisan a határt.

Orbán Viktor kormányfő ezért azt a döntést hozta, hogy a szerb határon felépítendő ideiglenes határzár megvalósításának minél hamarabb meg kell történnie - jelentette be Lázár Ez az egyetlen eszköz, amellyel az illegális határátlépést meg lehet fékezni.


A kormány nem tud 4-5 hónapig várni,

a létesítésnek heteken belül meg kell kezdődnie - mondta.

Kormány vizsgálja azokat az állításokat is, miszerint szervezett útvonalon, embercsempészek segítségével jönnek a bevándorlók, tette hozzá.


Lázár beszélt a magyar-szerb kormányülésről, eszerint a szerb népet Magyarország kiemelt szövetségesként kezeli. „Az ideiglenes határzár nem Szerbiáról szól, nem kirekeszteni akarjuk szerb barátainkat. Nem irányul senki ellen a lépés, sem a menekültek, sem az illegális határátlépők, sem a szerbiai állampolgárok ellen" - mondta. Csak az alaptörvényben megszabott feladatának tesz eleget a kormány, közölte Lázár.


Közben a magyar kormány menekültügyben tett lépéseit bírálta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, amely nagyon aggódik amiatt is, hogy éppen a migránsokat sodorja veszélybe a parlament előtt lévő új törvénycsomag.