Orbán: megmarad minden különadó, még ha ez nem is tetszik a németeknek

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A költségvetésnek szüksége van ezekre a bevételekre 2016-ban is – mondta a kormányfő a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara rendezvényén.Kulturális különbségek vannak a magyarok és németek között, a németek a kiszámíthatóságot szeretik, míg a magyarok mindig mindent másképp akarnak csinálni, ezt a német észjárás nehezen érti – mondta a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara rendezvényén Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán szerint emiatt van, hogy csak a magyarok tudnak kitalálni olyan első látásra esztelennek tűnő találmányokat, mint a golyóstoll, vagy az eszpresszó kávéfőző gép.

Ráadásul a 2008-as válság óta bizonyos, hogy új módszerek kellenek, ebben a történelmi pillanatban előnyös is lehet a magyar mentalitás, mondta a kormányfő. Brüsszel is dilemmában van, nem tudja eldönteni, hogy Magyarország sikertörténet, vagy fekete bárány. Mert mindenben jóval jobban teljesítünk, mint az EU átlag. „De módszereink számos esetben vitára adnak okot” - tette hozzá.

A kormányfő szerint ugyanakkor azt mindenki elismerheti, hogy


a magyarok legalább nem a németek pénzén akarnak emelkedni.

(Az EU legnagyobb befizetője Németország, a magyar fejlesztések 97 százaléka uniós pénzből valósul meg – a szerk.) Hatezer német érdekeltségű cég működik itt, ezek 300 ezer embernek adnak munkát így 1.2 millió ember él német munkahelyekről – mondta a kormányfő.


A szakképzés fontos


„Nem könnyű szót értenünk egymással, de a tényleges gazdasági eseményeket nézve pozitív kép rajzolódik ki. A tegnapi kormányülésen a kormány már jóváhagyta a 2016-os költségvetést, ez a kiszámíthatóságot garantálja” – jelentette ki.

Orbán szerint szembe kell nézni azzal, hogy a világgazdaságot tekintve folyamatosan csökken az európai versenyképesség, de ez nem sorsszerű, lehet ellene tenni. Szerinte a válságot lehetőségnek kell tekinteni, de az elmúlt években nem tudtunk élni ezzel. Ugyanakkor nem lehet kétszer-háromszor magasabb energiaárakkal dolgozni, mint az Egyesült Államok, ha nem tudjuk az ottani szintre levinni az energiaárakat, akkor nem leszünk versenyképesek, vélekedett. Innen érthető meg Orbán szerint, hogy atomerőművet fejlesztünk.Átalakuló világban

A másik fontos ügy a jól képzett munkaerő. Ezért hozták létre a duális képzést, ami ugyan nagy kockázat, de „a régi módszer nem vezetett sehova”. Most a magyar üzleti közösség is részt vesz ennek alakításában, mondta.

A következő év gazdaságpolitikájáról Orbán azt mondta, továbbra is a fogyasztást fogják inkább adóztatni, továbbra is csak a munkaképteleneknek adnak segélyt, 2018-ra továbbra is cél a teljes foglalkoztatás, a közmunkával. Nem lesz viszont nulla százalékos hiány, ezt nagyon drasztikus társadalmi következményekkel lehetett volna megvalósítani, csak lépéseket tesznek az irányába.

Megmarad ugyanakkor minden különadó – jelentette be a kormányfő. Orbán Viktor szerint erre szükség van a jövő évi költségvetési célok teljesülése érdekében, még akkor is, ha tudja, hogy ennek a német vállalatok sem fognak örülni.

A kormányfő szerint a következő években eldől, hogy a világ vezető hatalmait tömörítő G8-akból „esetleg G2-ek lesznek-e” - azt nem mondta, melyik két országra gondol -, érdekes változásokat hozhat Kelet-Európában az energiaárak és az energiapiac átrendeződése és egy sor olyan nagy jelentőségű folyamat zajlik, ezért néhány év múlva teljesen átrajzolódhat a világ geopolitikai helyzete, magyarázta a kormányfő.