Orbán megköszönte Putyinnak

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Magyarország az európai-orosz és a magyar-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta őt Moszkva melletti novo-ogarjovói rezidenciáján.


A szűkkörű megbeszélés első, sajtónyilvános perceiben a magyar kormányfő megköszönte az orosz elnöknek azokat az erőfeszítéseket, amelyeket "a nehéz időszakban is tett az orosz-magyar barátság érdekében".


"Talán szerénytelenül hangzik, de azt mondhatjuk, hogy ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem" - fogalmazott Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, "Magyarország nagyon régi és megbízható partnerünk", és Oroszország bízik abban - utalt a napra pontosan egy évvel ezelőtti budapesti látogatására -, hogy az egy éve megtárgyalt tervek tovább alakulnak és fejlődnek.

Az orosz elnök elismerte, hogy csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom. "Elégedettek vagyunk az ismert problémák és a kereskedelmi forgalom csökkenése ellenére, elégedettek vagyunk a kapcsolatok jellegével" - mondta Putyin.

A megbeszélés ezt követően zárt körben folytatódott.