Orbán: „Még négy évet!”

Fotó: VS.hu/Kozma Zsuzsi

-

Békemenettel hangoltak a Fidesz-szimpatizánsok a párt nagygyűlésére, ahol Orbán elmondta, miért kell az újabb ciklus. A mi számításaink szerint 120-150, a Belügyminisztériumé szerint 440-460 ezren hallgatták a miniszterelnök kampánybeszédét.


Egységben az erő, csak a Fidesz – intette hallgatóságát Orbán Viktor, amely erre nagy tapssal és a megszokott „Viktor, Viktor!” skandálással válaszolt.

„Aki megosztja szavazatát, az egységet bont, aki pedig egységet bont, az hazardíroz. Mindenki szavazatára szükség van, egyetlen vokson is múlhat”. Orbán emlékeztetett a 2002-es fiaskóra, mikor a közvélemény-kutatást megnyerték, csak a választást nem: bár „a csillagok jól állnak”, ők az esélyesek, az még nem győzelem, azért még keményen meg kell dolgozni a hátralévő 8 napban. Ha vasárnap este mindenki úgy érzi, alig áll a lábán, fényes győzelmet aratnak.

„Az elmúlt négy évben elvégeztünk mindent, amit lehetett, néha úgy érzem, még annál is többet” – összegezte kormánya tevékenységét. „Egy lerobbant, döcögő, defektes járgányból üzembiztos, gyors, merész versenyautót építettünk.” A beszéde elején még négy évet kért, később felsorolta azt is, mire kell.

„Az igazán nagy tettek most várnak ránk: - a mindenkinek munkát adó, új magyar gazdaság felépítése, - a népességfogyás megállítása és gyarapodásba fordítása, - a magyar föld biztonságba helyezése, - a biztonságos időskor megadása - a boldogabb nemzedéket nevelő iskolák megteremtése.”


-


20 perces beszédét hívei inkább csendben hallgatták, a legnagyobb sikert az „egy a tábor, egy a zászló” gondolatmenet aratta, de szerették a jelenlévők azt a részt is, mikor a miniszterelnök arról beszélt, hogy „sikeresen megküzdöttünk a pénzvilág Góliátjaival, a birodalmi bürokraták hadseregével és a dunai árvízzel is”, vagy amikor a nemzetegyesítést említette.

A helyszínválasztás nem volt véletlen: „25 évvel ezelőtt is itt kezdődött el minden, ezen a téren kezdődött Magyarország felszabadítása.” 2010-ben szerinte alkotmányos forradalom volt, a magyarok világgá kiáltották, „nem kell többé sem kommunizmus, sem szocializmus. Nem kell többé a baloldal jelmezbálja, amellyel a Kun Bélák már száz éve szórakoztatják Európát.”


- -

A rezsicsökkentésről viszont nem beszélt. Akit kérdeztünk, annak nem is hiányzott. „Nem is kell, azzal van tele úgyis minden” – mondta az egyik szimpatizáns, a másik hozzátette, ő már szinte unja is a témát. A megkérdezett 10-ből csak egy ember nem volt biztos a győzelemben, a többiek viszont igen. A kétharmadot nem vették biztosra, bár remélték, hogy meglesz. Az, hogy a Fidesznek nincs írott választási programja, nem zavarta őket, a „folytatjuk” elég. (Orbán Viktor korábban így foglalta össze a Fidesz-KDNP választási programját, egy szóban.) A megkérdezettek szerint az emberek megélhetésén, az oktatáson és például az egészségügyön még volna mit javítani, „de hát egy romhalmazt örököltek, négy év alatt nem nagyon lehetett ennél többet tenni” – árnyalta saját kritikáját egyikük.

A nagyjából másfél órás rendezvényen több szónok mellett fellépett a Balkán Fanatik és a Csík zenekar is, utóbbi egy váratlan húzással a De szeretnék című Kispál-dalba kezdett bele. Ebbe:Az LMP 2009-es EP-listáján szereplő Lovasi András egyébként most is az LMP mellett kampányol, a legutóbbi kampányújságban például arról beszél, a párt missziója a demokrácia lebontásának megállítása lehet.

Bár a rendezvény háromkor kezdődött a Hősök terén, a Békemenettel átvonulók vége nem ért oda kezdésre, az utolsók a Kossuth térről nagyjából fél órával később értek át. Volt, aki azért akarta beelőzni a tömeget, hogy lássa a kivetítőt – neki csalódnia kellett, a rendezvényen ugyanis hangosítás volt csak, kivetítő nem. Aki viszont elmulasztott transzparenst vinni, útközben pótolhatta: Fidesz – Április 6 feliratú táblák voltak halomszám kirakva az Andrássy út több pontján. A tömeg nagyjából két órán keresztül vonult a Kossuth térről a Hősök teréig, néhány dalt és skandálást (például „Éljen a rezsicsökkentés!” vagy „Hajrá, Viktor!”) leszámítva javarészt csendesen haladtak.   - -   A Békemenet vezetői ugyan előre szóltak, hogy provokáció várható, de ennek ne üljenek fel, többekre ez nem hatott – vagy csak nem hallották, mert a kiindulópont helyett a Bajcsyn várták a menet elejét.

A Bajnai-féle Együtt akcióját viselték a legnehezebben. Obszcén szavakkal és mutogatással fejezték ki nemtetszésüket a kommnista dalt üvöltető aktivistáknak, akik  „Éljen az orosz–magyar barátság, éljen bölcs vezérünk, Viktor!” felirat alatt várták a menetet. Az ellentüntetőket rendőrautókkal választották le a vonulás útvonalától, erre egyébként szükség is volt, mert néhányan lendületből közelebb akartak menni hozzájuk.

 

- -

Volt, aki egy Oláh Lajos ellenzéki képviselőt népszerűsítő biciklistát próbált meg visszatartani

-


Az LMP is akciózott, bár ők nem specializálódtak a Békemenetre. A képviselőjelöltek azt mondták, mindennap osztanak almát, csak most több rekesszel készültek. Több békemenetes el is fogadta az almát – „Miért zavarna, hogy LMP-s?” – mondta egyikük, bár volt, aki szerint inkább narancsot kellett volna osztogatni.


- -

A mi számításunk szerint (amit annak alapján végeztünk el, mekkora teret foglaltak el az emberek) 120-150 ezren lehettek, a Belügyminisztérium becslése szerint 440-460 ezren voltak a Hősök terénél, a Békemenet szervezői pedig úgy vélték, félmillióan vonultak velük. Kérdés, jól taktikázott-e a baloldali ellenzék, amikor az időjárás miatt lefújt március 15-i rendezvényét a Fidesz nagygyűlésének másnapjára halasztotta.


A Békemenetről és a naggyűlésről készült további képeinket ide kattintva találja.