Orbán: meg kell védeni az európai jövőt

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

A migrációról és a paksi bővítésről tárgyalt az osztrák és a magyar kormányfő.


Meg kell védeni Európa jövőjét, amelyre a legnagyobb fenyegetést a népvándorlás, a migráció jelenti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Bécsben, ahol Sebastian Kurz osztrák kancellárral találkozott. A kormányfő azt mondta, van egy keresztény kultúra, az a mód, ahogy élünk, és ezt az életormát szeretnénk megvédeni, ez az identitás fontos, meg kell őrizni a keresztény alapokat.

Orbán szerint a schengeni rendszert meg lehet védeni, "ha meg akarjuk védeni". A külső határoknak zárva, a belső határoknak pedig nyitva kell lenniük – mondta. Nem támogatja a belső határellenőrzést, de a külső határok védelmét igen.

Egy jövőbeli menekültügyi rendszer kidolgozásakor nemcsak a menekültekre vonatkozó szabályozás kérdésével kell foglalkozni, hanem a határok védelmével is – mondta Orbán. A kormányfő szerint osztrák kollégájával egyetértettek abban, hogy a kvóta nem megoldás. Akik törvénytelenül érkeztek Európába, azok nem maradhatnak, "törvénytelenségre jogot nem lehet alapítani" – mondta.

Közép-Európában "ami állandó, rendkívül értékes" – mondta. Meg kell becsülni a stabilitást, és hosszú ideig dolgoztak azon, hogy a V4 stabil legyen, ezért nem akarják bővíteni, de szeretnének együttműködni Ausztriával.


Kurz: nem működik a menekültek elosztása

Nem működik a menekültek európai uniós elosztásának rendszere, az illegális migrációt meg kell állítani – mondta az osztrák kancellár. Kurz szerint Ausztria és Magyarország "egy irányba megy" az EU külső határainak védelmében. Ausztria a híd szerepet akarja betölteni – mondta Kurz. "Valamennyiünk érdeke, hogy együttműködjünk, Ausztria hozzá tud és hozzá is akar járulni ehhez."

A bevándorlásról azt mondta, új rendszert kell létrehozni, a fogadó országoknak kell eldönteniük, kiket akarnak befogadni.

A schengeni rendszert fenn kell tartani és erősíteni kell – mondta Kurz, aki szerint a belső határok megszüntetése az EU működésének lényeges alapja. A schengeni rendszer azonban csak akkor működhet, ha a külső határok rendezettek – mondta Kurz, aki szerint Ausztria ennek érdekében együttműködik Magyarországgal.


Paks európai ügy

Orbán szerint a Paks II. beruházás nem osztrák-magyar kérdés, ez európai ügy, amelyre európai jogi fórumokon keresik a megoldást. A kormányfő szerint mindent megtesznek, hogy a véleménykülönbség a nukleáris energiáról ne ronthassa a kétoldalú kapcsolatokat.

Az ausztriai családtámogatási rendszerről Orbán azt mondta: azt kérte osztrák kollégájától, hogy fair eljárásban legyen részük az ott dolgozó magyaroknak. Az Európai Bizottság feladata a szerződések védelme, és ha az uniós testület olyat tapasztal, ami ellentétes az uniós alapszerződéssel, hivatalból fel kell lépnie. Brüsszel teszi a dolgát, uniós szinten lesz döntés az ügyben, és ezt "mi tudomásul vesszük".