Orbán: Meg kell védeni a kerítést és az elmúlt hét év eredményeit

Fotó: MTI / Veres Nándor

-

Rogán Antal Kötcsén azt mondta, hogy külföldi erők zavargásokat készítenek elő Magyarországon.


A jövő évi parlamenti választás tétjéről, a világrend változásáról és az új francia elnök Európával kapcsolatos elképzeléseiről is beszélt Orbán Viktor a kötcsei polgári pikniken – mondta Havasi Bertalan. A miniszterelnök sajtófőnöke szerint a kormányfő az elmúlt hét év eredményeinek megvédését nevezte a következő választás tétjének; ezek között kiemelte az ország határainak megvédését a sokak által támadott határkerítéssel együtt, a családok és a munkahelyek biztonságának megőrzését és a közbiztonság fenntartását.

A kormányfő azt mondta: a NATO számítása szerint 2020-ig 60 millió ember kelhet útra Afrikából, túlnyomó többségük Európa irányába.

Orbán előadása a nemzetközi ügyek széles körét ölelte fel. Beszélt a világrend megváltozásáról, az Európa előtt álló feladatokról, és hosszan értekezett az új francia államfő héten megjelent nagyinterjújáról is.

Emmanuel Macron gondolatai helyenként egyezést mutatnak Magyarország érdekeivel, ugyanakkor az interjú számos megállapításával vitába szállt a kormányfő. A külpolitikai realizmus szükségességével, a nyugat válságjelenségeinek leírásával például teljes mértékben egyetértett a miniszterelnök, ahogy azzal a megállapítással is, hogy az európai alapelvek tiszteletben tartásával ki kell javítani azokat a hibákat, amelyek miatt ma Európa rosszul működik – mondta Havasi.


Új eszközök

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Rogán Antal terhes, nehéz és éles küzdelemre számít a választási kampányban. Eddig nem használt eszközöket, akár utcai zavargásokat is el tud képzelni. Szerinte vannak olyan külföldi erők, amelyek ezeknek a szervezésében aktívan szerepet vállalnak, de reméli, hogy végül az utcai zavargásokat el tudják kerülni.