Orbán: meg kell állítani Brüsszelt

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Brüsszel és a magyar baloldal között teljes összhang van: be akarnak hozni sok millió embert Európába, ezért meg kell állítani őket - jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A kormányfő arról is beszélt, hogy az egészségügyben csak korlátozott béremelésre van lehetőség.


Orbán Viktor azt mondta, hogy a Schengen 2.0 akciótervet azért kellett közzétenni, mert Brüsszel előállt egy képtelen javaslattal, amely szerint Európa népesedési és gazdasági problémáit minél több migráns beengedésével kell megoldani. Ez szerinte egybeesik a volt szocialista kormányok migrációs politikájának most nyilvánosságra került dokumentumával.


Az előző szocialista kormányok ilyen programjában az szerepelt, hogy az ország egytizede belátható időn belül külföldiekből fog állni

- mondta Orbán Viktor, aki szerint "ez egy agyrém".

A miniszterelnök szerint a Németország és Magyarország között, a migránsválság kezelésében meglévő jelentős különbség, megszűnt. Korábban a magyar álláspont a külső határok megvédéséről szólt, a németek ezzel szemben azt mondták, "különleges helyzet van, mindenki jöhet ellenőrzés nélkül". Ám Németország időközben megváltoztatta az álláspontját, és "ma ugyanazt mondják, mint mi", vagyis a külső határok megvédésének fontosságára helyezik a hangsúlyt - fejtette ki.

A jövő évi költségvetésről azt mondta: a 2017-es az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz. Többletpénz jut az egészségügyre és az oktatásra. Orbán azt mondta: mindkét ágazatban folyamatos bérfejlesztésre van szükség, de a lehetőségek korlátozottak.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a digitális világra való felkészülés jegyében 100 százalékos széles sávú internetelérés megvalósítását tervezi a kormány.