Orbán: még egy kerítés épül a szerb határon

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Meg kell erősíteni a magyar-szerb határzárat, ezért egy újabb kerítéssor létesül a határszakaszon a legmodernebb technikai eszközökkel – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.


A kormányfő azt mondta, a már meglévő mellé egy „masszívabb védelmi rendszert” kell felépíteni, ezért az újabb kerítéssor egy „komoly létesítmény” lesz, amely több százezer embert is fel tud tartóztatni. Orbán Viktor arról is beszélt, szerinte az európai kormányfőknek döntést kellene hozniuk arról, hogy nemet mondanak a brüsszeli bürokraták elhibázott menekültügyi döntésére, a kényszerbetelepítésre.

Megemeljük a kalapot a riói olimpiára kijutott magyar versenyzők előtt, függetlenül attól, milyen helyezést is értek el, az aranyosaink előtt pedig fel is dobáljuk azt – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A világverseny után ugyanakkor kötelező mérleget is készíteni, és rögtön előregondolkodni is, ráadásul nem négy, hanem legalább 12 évre, szem előtt tartva a demográfiai szempontokat is – tette hozzá a miniszterelnök. Ma egyre több a sportolási lehetőség, és lassan eljutunk odáig, hogy nemcsak az élsportban mutassunk fel kiváló eredményeket, de mi magunk is sportos nemzet legyünk.

A magyar olimpia rendezési esélyei ugyanakkor egyelőre mérsékeltek, hiszen, ahogyan ez Rióban is világosan kiderült, három Góliáttal (Párizs, Róma, Los Angeles) kell megküzdenünk, nekünk, Dávidnak. Nagyon fontos lenne ugyanakkora lehetőség, mert hatalmas gazdasági esélyeket adhat. Bár Budapestre már most is a fél világ kíváncsi, a magyar fővárosban még nagyon komoly fejlesztésekre lenne szükség, ráadásul – tette hozzá Orbán Viktor – ezek az olimpia nélkül is kellenének, így nem az a kérdés, miért rendezzünk, hanem, hogy miért NE rendezzünk olimpiát.

A tervezett ausztriai szükségállapotról a miniszterelnök azt mondta, Magyarországra biztosan nincs kit visszatoloncolni, hiszen rajtunk keresztül egy lélek sem megy át, az osztrákoknak inkább azon kell elgondolkodniuk, hol húzzanak kerítést, a határt ugyanis plüssállatokkal és virággal nem lehet megvédeni. A legegyszerűbb a magyar-szerb és a magyar horvát határt lenne védeni, de a szerb-macedón határon is elkél a szigorúság, ide azonban már európai segítség kell – tette hozzá.

Ha egyébként a migránsok a fellebbezésüket – a korábbi magyar javaslatnak megfelelően – zárt táborban várhatnák meg, nem jöhetne senki – hangsúlyozta a miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. A biztonsággal ugyanis nem lehet játszani, a bevándorlás és a terrorizmus közt pedig ma már egyértelmű az összefüggés, ezért is döntött a kormány a határvadász egységek bővítéséről, és arról, hogy meg kell erősíteni a magyar-szerb határzárat.

Ezért egy újabb kerítéssor létesül a határszakaszon a legmodernebb technikai eszközökkel – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő azt mondta, a már meglévő mellé egy “masszívabb védelmi rendszert” kell felépíteni, ezért az újabb kerítéssor egy „komoly létesítmény” lesz, amely több százezer embert is fel tud tartóztatni. Orbán Viktor arról is beszélt, szerinte az európai kormányfőknek döntést kellene hozniuk arról, hogy nemet mondanak a brüsszeli bürokraták elhibázott menekültügyi döntésére, a kényszerbetelepítésre.

Ami most kockán forog, az Európa és Magyarország jövője – figyelmeztetett Orbán Viktor -, feleségeink, lányaink biztonságáról szól, ezért a magyaroknak nagyon határozott nemet kell mondaniuk Brüsszelnek, hogy életformájukat megőrizhessék.

A kedvező magyar makroszámok kapcsán a miniszterelnök a 180 percben azt emelte ki: a munkanélküliségi mutatóink mostanra olyan kedvezőek, közel állunk ahhoz, hogy mindenki dolgozhasson, miközben folyamatosan nőnek a bérek, és az országot, bár belső tartalékok még vannak, már a munkaerőhiány jellemzi.