Orbán még 15-20 évig a politikában marad

Fotó: MTI/AP / Michael Probst

-

Egy német lap készített interjút a magyar miniszterelnökkel, akivel a menekültkérdés, az EU jövője és az illiberális fogalom magyarázata mellett saját jövőjéről is szó esett.


Orbán Viktor a német Wirtschaftswoche című lapnak nyilatkozott, ahol szóba került az e heti Helmut Kohl, korábbi kancellárnál tett látogatása is. A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy már régóta barátok Kohllal, és persze két politikus között a politikáról is szó esik.


Arra a kérdésre, világos-e számára, hogy találkozóját Helmut Kohllal a jelenlegi kancellár, Angela Merkel elleni sértésként értékelik, azt mondta: mindenkivel szívesen beszélget, és Helmut Kohl „mindannyiunk fölött áll”, egy hölgyhöz pedig nem illik meghívás nélkül beállítani.

Egy másik kérdésben azt kérdezték Orbántól, hogy naivnak tarja-e Angela Merkel híres mondatát, hogy Németország megoldja az ügyet („Wir schaffen das") Orbán Viktor azt mondta: a kancellár úgy gondolta, döntése jó Németországnak, amit „én elfogadok”, de „nem törvényszerűen jó Magyarországnak, ami jó Németországnak”.

Az EU kiszolgáltatott Törökországnak, és „az ilyesmi sosem jó"” az EU biztonsága nem kerülhet egy EU-n kívüli hatalom kezébe - közölte a miniszterelnök. Hozzátette: azzal a feltétellel fogadta el az EU-Törökország menekültügyi megállapodást, hogy létrehoznak egy határvédelmi rendszert. „Egy kontinensnek meg kell tudnia védeni magát” – hangsúlyozta. A kiszolgáltatottságnál elsősorban a pénzre gondol. Az uniós tagok rövidesen kifizetnek 3, aztán újabb 3 milliárd eurót Törökországnak, és nem látni, hogy mikor lesz ennek vége. Júniusban pedig újabb problémával is szembesül Európa, mert a törökök ragaszkodnak majd a vízummentességhez. Ez azért gond, mert Törökország átengedi a menekülteket Európába, ha nem kapja meg a vízummentességet.

Európának meg kell védenie magát ettől a rohamtól – hangsúlyozta a kormányfő, aki hangsúlyozta azt is:


nem is volt fair Magyarország támadása csak azért, mert szigorú ellenőrzéssel védtük az uniós külső határt. Ezért inkább elismerést érdemeltünk volna.

A közte és Brüsszel közötti menekültügyi rendezési tervekről is beszélt. Szerinte Brüsszel „elvéti a célt”, mert a menekültügyi rendszert próbálja reformálni. „Ez hiba” – jelentette ki. Szerinte a reform középpontjába a külső határok védelmét kell állítani, különben „nem tudjuk megoldani a migrációs kérdést”. „Schengen halott, ha nem működik a külső határok védelme” – mondta. Ráadásul ha a külső határt meg tudjuk védeni, és a menekültek nem Európában kell megsegíteni, akkor „ nem lesz szükség menekültek elosztására”.


Szerinte egy szíriainak több biztonságos országon kell átkelnie, hogy eljusson Németországba.


Ez már nem is menekülés, hanem utazás

– mondta. Azt is hozzátette, neki nem Berlinnel és Merkellel van problémája, hanem Brüsszellel és az uniós intézmények képviselőivel. Az azonban biztos, hogy Magyarország Európa része, ezért a „brit út” nem is jöhet számításba.


Illiberális

Az illiberális államról szóló elgondolásról elmondta: sikeresek a Nyugattal versengő rendszerek, de Európa ezt tagadja, mert sérti az önérzetét. Botorság lenne nem tudomást venni a valóságról, de „nem gondolom, hogy föl lehetne építeni Németországban egy orosz vagy kínai rendszert”, és ezt Magyarországon sem lehetne megtenni.


Kifejtette, Európában olyan rendszer épült, amelyben minden demokratának liberálisnak kell lennie. Korábban voltak kereszténydemokraták, „egykor még szociáldemokraták is”, de most már mindenkinek liberálisként kell meghatároznia magát, ami ahhoz az abszurd helyzethez vezetett, hogy "nem vagy demokrata, ha nem vagy liberális". Ezért bizonyos kérdéseket vagy véleményeket nem lehet kifejteni, így „a liberalizmus ma a szabad vita ellensége”, és kitaszítják a demokraták köréből, akik nem marad a „mainstream” diskurzusban - hangsúlyozta.


De ki az az Orbán Viktor?

Orbánnak a hatalom felelősséget jelent, és a „régi vágású” politikusok közé tartozik. A modern politikában szokás egy elvesztett választás után átnyergelni a gazdaságra, de „én nem tartozom ebbe az iskolába” – mondta.


Fiatal éveim óta politikával foglalkozom, és így teszek majd nyugdíjasként is

vagyis


a következő 15-20 évben a politikában maradok, hol az első, hol a harmadik vonalban.

arról pedig a választók döntenek, hogy pontosan hol – mondta a magyar kormányfő.