Orbán már tegnap reggel elküldhette a selyemzsinórt Hendének

-

„Személyek alkalmasságának kérdése”, hogy megvédi-e az ország a határt – mondta a hétfő reggeli beszédében. Estére értelmet nyert a mondat.


Kormányzati forrásunk hívta fel a figyelmet arra, hogy Hende Csaba lemondása nem feltétlenül jött előzmények nélkül: Orbán Viktor hétfő reggel a külföldre akkreditált nagyköveteknek tartott előadásában már utalt arra, hogy személyi következményei lehetnek annak, hogy a határokon továbbra is naponta kétezer menekült érkezik.


A miniszterelnök egészen pontosan úgy fogalmazott:


Én olyan munkát várok el a kormány tagjaitól, a honvédelmi minisztertől is, a belügyminisztertől is, egyáltalán a határőrizetért felelős minden kormánytagtól, hogy ha azt a döntést hoztuk, hogy a határt meg kell védeni, akkor védjék meg. Ez alkalmassági kérdés.
Nemcsak személyek alkalmasságának kérdése, hanem a magyar hadsereg és a magyar rendőrség alkalmasságának a kérdése.

Orbán Viktor aztán napközben Lázár Jánossal megnézte a kerítésépítést. Délután a nemzetbiztonsági kabinet ülésén is ez volt a téma, ezen ismét felmerült, hogy Orbán Viktor elégedetlen a tempóval. Ezért erről tájékoztatást kért Hendétől. „A miniszterelnök elégedetlensége a tájékoztatás után tovább nőtt” – fogalmazott egy forrásunk.

Hende emiatt ott helyben felajánlotta a lemondását. Az ügy részleteit ismerő politikus szerint Hende nem lehetett biztos abban, hogy azt elfogadja-e a kormányfő, vagy sem. A miniszterelnök megtette.