Orbán lerázta, majd sunyinak nevezte Vonát

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A kormányfő a brókerbotrányról kérdező Vona Gábort sunyinak nevezte, aztán nem értette, mi baja van Schiffer Andrásnak azzal, hogy Kóka János a hivatalos delegációval utazhat külföldre.


Nem szeretjük a sunyi embereket és a sunyi pártokat sem – vágott vissza hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök Vona Gábornak, a Jobbik elnökének, aki az azonnali kérdések órájában az úgynevezett brókerbotrányokról próbált kérdezni. Vona szerint a brókerügyekben – a Quaestor és a karcagi Kun Mediátor Kft. miatt – a jelenlegi kormányt is közvetlen felelősség terheli, de gyanúsan kerülik a politikai szálak felderítését.

Vona arra várt volna választ a miniszterelnöktől, hajlandó-e nyilatkoztatni a kormánypárti képviselőket, hogy ők, illetve családtagjaik és céges érdekeltségeik vettek-e ki pénzt a botrány kirobbanása előtti napokban a Quaestorból. Orbán erre csak annyit mondott: forduljon a nemzeti bank elnökéhez, minden információt meg fog kapni. Amikor az ellenzéki pártvezető azt mondta neki, hogy feltűnően kerüli a témát, a miniszterelnök azt mondta: visszautasítja a sunyiságot, és ha Vonának gyanúja támadt, tegye fel a kérdést egyenesen.


Kóka János is kap egy esélyt

Orbánt hétfőn mások is kérdezhették a parlamentben – eltelt az a négy hét, ami után muszáj személyesen válaszolni az azonnali kérdésekre –, például Schiffer András, az LMP társelnöke. Őt az az ellentmondás érdekelte, hogy miközben Orbán tiltott pártfinanszírozást emlegetett Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt. európai uniós megbízása miatt, ugyanazon a napon Kóka János volt gazdasági miniszter, az SZDSZ egykori elnöke Szingapúrban járt Szijjártó Péter külügyminiszter társaságában, ahol egy olyan cégcsoportot képviselt, amelynek az Altus is tagja.

Orbán látszólag értetlenül fogadta a kérdést, nem értve, hogy mi köze Kóka üzleti útjának a tiltott pártfinanszírozáshoz. Utána viszont elismerte, hogy kormányzati körökben is szokott vita lenni arról, részt vehetnek-e volt baloldali politikusok az üzleti delegációkban. Ennek a vitának az lett a vége, hogy ha befizetik a részvételi díjat, akkor hadd menjenek, hiszen az országnak is haszna lesz belőle, ha üzleteket tudnak kötni. Fel lehet vetni politikai és erkölcsi szempontokat, de a kormány nekik is megadja azt a támogatást, amelyet bárki másnak – mondta Orbán Viktor.


Kis ország, nagy tervek

Az azonnali kérdések második körében Schiffer arról érdeklődött, hogy az EU-val szívesen harcoló Orbán kezdeményezi-e az alapszerződés módosítását olyan ügyekben, mint a földtulajdon kivonása a tőke szabad mozgásának köréből, vagy épp a genetikailag módosított szervezetek (GMO) tilalma. A kormányfő erre azt mondta: nagyon szívesen tenné, de aztán ránéz a térképre, és látja, hogy Magyarország mekkora, illetve mennyi szavazata van az EU-s ügyekben. A szerződésmódosítást most a britek fel szeretnék vetni, és ha ez megtörténik, akkor Magyarország élni fog a lehetőséggel – mondta Orbán.


A Jobbikos Volner János a dolgozói szegénységről beszélt, és azt szerette volna megtudni, mikor változtat a kormány azon az adópolitikán, ami a tehetősebbek zsebében hagy többet, például mikor csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját. Orbán azt mondta: egyetért a képviselő által elmondottak többségével, de az adópolitika ügyében feloldhatatlan nézetkülönbség van közöttük: az a politika ugyanis, ami a tehetősebbek rovására akarja a szegényeket támogatni, a kormányfő nem lehet sikeres.