Orbán már most sem áll rosszul, de 2018-tól történelmet írhat

Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

-

Beiktatásával harmadik alkalommal alakíthat kormányt Orbán Viktor. Ha kitölti a ciklust, akkor minden idők harmadik leghosszabb ideig kormányzó magyar miniszterelnökévé avanzsál, újabb, egy negyedik választási győzelemmel és ismételt tejles ciklussal pedig történelmi rekordot állíthat fel: Tisza Kálmánt megelőzve ő lehet a leghosszabb ideig regnáló magyar miniszterelnök.


A hivatali esküjét letevő miniszterelnök eddig összesen 7 évet, 10 hónapot és 1 napot töltött a miniszterelnöki székben. Orbánt először 1998. július 6-án választották meg miniszterelnöknek, hivatali ideje 2002. május 27-éig tartott. Következő ciklusát 2010. május 29-én kezdte, harmadszorra 2014. május 10-től miniszterelnök. A rendszerváltás utáni időszak történetében ő az a kormányfő, aki a legtöbb időt töltötte a hivatalban. E tekintetben Gyurcsány Ferencet előzte meg csütörtökön véget érő, második kormányzásával. Orbán Viktor 1990-től a hetedik miniszterelnök, az 1990-es első szabad választások óta a tizedik kormányt, saját maga harmadik kormányát alakíthatja.


Gyurcsány Ferenc másodszor teszi le a miniszterelnöki esküt


Ha kitölti a 2014-től 2018-ig tartó parlamenti ciklust, Tisza Kálmán és Lázár György után az a miniszterelnök lehet, aki a leghosszabb időt volt hivatalban. Tisza 1875. október 20-tól 1890. március 13-ig, nem egészen 15 évig volt miniszterelnök. Lázár György a pártállam idején, 1975. május 15-től 1987. június 25-ig a minisztertanács elnökeként – és a Kádár-korszak plusz az egész magyar történelem egyik legszürkébbnek tartott figurájaként – vezette a kormányt, valamivel több mint 12 évig.


A „csúcstartó”: Tisza Kálmán, a leghosszabb ideig kormányzó miniszterelnök Horowitz Lipót festményén


Két olyan politikus van, aki Orbánnál hosszabb, de Tisza Kálmánnál és Lázár Györgynél rövidebb ideig volt az ország miniszterelnöke. Egyikük Bethlen István: 10 évig, 4 hónapig és 10 napig állt a kormány élén 1921 és 1931 között. Másikuk az a Fock Jenő, akinek a nevéhez az új gazdasági mechanizmus bevezetése fűződik; a Kádár-korszak egyik meghatározó, majd félreállított politikusa 1967-től 1975-ig, valamivel több mint 8 esztendeig vezette a minisztertanácsot. A Fidesz elnöke akkor írhat történelmet, ha 2018-ig miniszterelnök marad, ha akkor megint választást nyer, és ismét kormányfővé választják, és ha újabb négyéves ciklust kormányoz végig. Ebben az esetben viszont

„mindent visz”:
negyedszerre lehet miniszterelnök, és a leghosszabb időt töltheti a kormányfői tisztségben.


A hivatali idő tekintetében egyelőre még Orbán előtt. Lázár György, a minisztertanács elnöke egy szovjetunióbeli rendezvényen beszél


Orbán Viktor azzal, hogy harmadjára lép hivatalba, ha úgy tetszik, egy rekordot már beállított. Előtte Wekerle Sándor volt az egyetlen a magyar történelemben, aki háromszor volt miniszterelnök. Wekerle először 1892–1895 között, majd 1906-tól 1910-ig, végül 1917–1918-ban állt a kormány élén. Ám ezzel együtt is valamivel kevesebb időt volt hivatalban, mint Orbán. Megválasztásával Orbán megelőzte a magyar történelem azon miniszterelnökeit, akik kétszer töltötték be ezt a tisztséget. Először Khuen-Héderváry Károly, utána Tisza István – aki abból a szempontból is érdekes alakja történelmünknek, hogy édesapja ugyancsak miniszterelnök volt –, aztán Teleki Pál, Nagy Imre, Kádár János és Gyurcsány Ferenc alakíthatott kormányt két alkalommal.