Orbán: Magyarország bűnt követett el, amikor nem védte meg a zsidókat

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután találkozott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait – mondta Orbán.


Az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása – amelyre harminc éve nem került sor – új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában, olyan együttműködés alapja, amely a jövőről szól – mondta Orbán Viktor. A kormányfő megköszönte Izraelnek, amiért hozzájárul Európa biztonságához, és egyetértett abban, hogy határozott politikát kell folytatni az erősödő antiszemitizmus megfékezéséért.

Elismerjük Izrael jogát az önvédelemre – mondta Orbán. A kormányfő szerint Magyarország is elvárja, hogy elismerjék jogát erre, jelenleg ugyanis az országnak vitái vannak amiatt, hogy nem akar kevert népességet, nem akar engedni a külső befolyásnak. Magyarország nem kíván változtatni etnikai összetételén, még ha be is kell ismernie, hogy nem vagyunk tökéletesek – mondta Orbán.

A magyar kormányfő szerint a találkozón mindkét vezető kifejtette országa tiszteletét a másik ország iránt és célnak nevezték a két ország jó kapcsolatának hosszú távú megalapozását.

Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él, biztonságukat pedig a magyar állam teljes mértékben garantálja. A zsidó életnek ma reneszánsza van Magyarországon – mondta Orbán. Szerinte erre büszkén tekint az ország, hiszen az komoly hozzájárulás a magyar nemzet közös teljesítményéhez.

Mivel Magyarország mögött nehéz történelem áll, nyilvánvalóvá kell tenni, hogy hibát, sőt bűnt követett el azzal, hogy a zsidó közösség védelme helyett a nácikkal kollaborált. Ez soha nem fordulhat elő – mondta Orbán. Magyarország kötelessége megvédeni minden állampolgárát.

Orbán azt mondta, örül, hogy egy hazafit fogadhatott Magyarországon, mert szerinte a hazafias kormányok lesznek a sikeresek, azok, amelyek a nemzeti érdeket nem kiiktatják, hanem inkább az első helyre teszik.

A kormányfő szerint Izraeltől azt tanulhatjuk meg, hogy amiért nem harcolunk meg, azt elveszítjük, és reméli, hogy a modern korszak vastörvényét egyre több honfitársunk érti meg.

A találkozón két megállapodást is aláírt Magyarország és Izrael: a 2017-2019-es évekre szóló kulturális együttműködésről, valamint az innováció, ipar 4.0 és az önműködő autók fejlesztésében való együttműködésről.


Jövő és múlt

Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő – mondta Benjámin Netanjahu. Az izraeli kormányfő szerint a találkozón Orbánnal megvitatták az aggályokat, amelyeket a helyi zsidó közösség felvetett, és nagyon fontosnak nevezte a szavakat, amelyeket Orbán ezzel kapcsolatban mondott.

Netanjahu üdvözölte, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és ezzel "nemcsak Izrael, hanem az igazság mellé is áll". Magyarország élharcosa azon államok közösségének, amelyek fellépnek az újfajta antiszemitizmus, a modern zsidó állam "delegitimációja" ellen – mondta Netanjahu.

Szerdán magyar-izraeli üzleti fórumot tartanak, és a mostani látogatás valódi lendületet adhat a gazdasági kapcsolatoknak. Óriási jövő vár mindkét országra, de a modern technológia önmagában nem elég, az csak előfeltétele a növekedésnek, piaci reformokra is szükség van – mondta az izraeli kormányfő. Szerinte a kulturális kapcsolatokat is szorosabbra kell fűzni a két ország között. Már most is sokan érkeznek Izraelből Magyarországra, egyúttal biztatta a magyarokat, hogy látogassák meg országát.

Netanjahu azt mondta, megtisztelő, hogy ilyen hosszú idő után ő az első izraeli miniszterelnök, aki hivatalos látogatáson jár Magyarországon.

Magyarország sok szempontból volt a modern cionizmus bölcsője – amelynek köszönhetően létrejött Izrael –, hiszen itt született Herzl Tivadar, aki a zsidó állam születését álmodta meg, mert látta azt a sok kihívást, amelyet az antiszemitizmus jelent, és ezért azt gondolta, hogy a saját állam lehet a legjobb megoldás a zsidóknak – mondta Netanjahu.