Orbán: Magyarország a rendet képviseli a rendetlenné váló Európában

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A britek kezükbe vették sorsuk irányítását és nem kérnek többé a kioktatásból - mondta a Brexitről a magyar kormányfő.


"A mai rendetlen Európa" képtelen megoldásokat találni a határokat "ostromló" illegális migránsok, a virágzó embercsempészet és a terrorizmus jelentette kihívásokra - mondta - mondta Orbán Viktor a közszolgálati egyetem rendészettudományi és katasztrófavédelmi tisztavatásán a Várban. A kormányfő szerint Európa számos vezetője nem vállalja a küzdelmet az újkori népvándorlás, a beözönlő törvénytelen és törvénysértő migránsáradattal szemben. Az eredmény a közbiztonság hanyatlása, fenyegető erőszak és általános elégedetlenség - mondta Orbán. Szerinte Magyarország éppen az ellenkező irányba indult el, az elmúlt években magyarok milliói kapták vissza abba vetett hitüket, hogy az ország élhető, biztonságos hely.

A jövőben azok az országok lesznek előnyös helyzetben, amelyek rendezettek maradnak, biztosítani tudják a biztonságot, törvényességet - mondta Orbán. Rend nélkül nincs gazdasági növekedés, nincsenek beruházások és "nincsen jó élet". "Minél inkább sikerül önöknek megőrizni a rendet és a rendezettséget Magyarországon, annál nagyobb mértékben javul majd hazánk pozíciója a nemzetek versenyfutásában."

Orbán a brit EU-népszavazásról azt mondta: az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, ismét saját kezükbe veszik sorsuk irányítását, "nem kérnek többé a kioktatásból", elegük lett a bizonytalanságból, a bénultságból, "a tettek nélküli szóözönből" és abból, hogy lassan nem érezhették otthon magukat Európában.

A miniszterelnök arra számít, hogy az EU most gyorsan meg fog változni, "újra kell és újra is fogjuk gombolni az európai kabátot". A sakkból kölcsönzött példával élve úgy fogalmazott: "ha leveszünk egy figurát, az egész játék megváltozik, és ha egy tisztet veszünk le - márpedig az Egyesült Királyság tiszt az európai politikában -, akkor mindent újra kell gondolni".

Méltatta az egyenruhások munkáját, akik "az elmúlt években nagyszerű teljesítményt nyújtottak". 2010-ben még az volt a cél - folytatta -, hogy Magyarországon az egyenruha ne félelmet, hanem tiszteletet keltsen a becsületes emberekben, ma viszont "már ott tartunk, hogy a tisztelet mellé a köszönet és a hála érzése is társul". A bűnüldöző és rendészeti szervek munkájának eredményeként Magyarország elérte, hogy tartós rend legyen az országban - mondta Orbán.