Orbán maga mellé állítaná a bolgárokat a migránsválságban

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


A magyar miniszterelnök csütörtök este utazott Bulgária fővárosába. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök pénteken fogadta Orbán Viktort, a két politikus utána sajtótájékoztatót tartott.

Orbán ezen úgy fogalmazott: eddig gazdasági és kulturális kérdésként kezelték a migrációs válságot, de most már biztonsági kérdéssé vált. A mindennapok biztonságáról van szó, nő a terrorfenyegetettség, romlik a közbiztonság.

Nem fair, hogy Bulgáriával szemben kettős mércét alkalmaznak Európában; nem ismerik el az eredményeit, nem akarják felvenni a schengeni övezetbe, és nem ismerik el, hogy a migrációs válságban a legjobban teljesítő ország volt a schengeni övezeten kívül - közölte.

Hozzátette: ha Európa hű akar lenni önmagához, fel kell ajánlania Bulgáriának a tagságot a schengeni övezetben. Az más kérdés, hogy "a felajánlott tagságot egy éppen haldokló intézményben egy ország elfogad-e".

Orbánt az útra elkísérte Pintér Sándor belügyminiszter.

Az Economist című brit hetilap legfrissebb számában arról írt, hogy a migránsellenesség jól jött a visegrádi négyek vezetőinek, megerősödtek, könnyebben tudják napirenden tartani az illiberális témákat. A V4-ek ugyan nem tudják blokkolni az EU működését, azzal azonban fejfájást okoznak Brüsszelnek, hogy befolyásolják Romániát vagy Bulgáriát.